Daca pana recent medicii recomandau 5 portii de legume pe zi, tocmai au ridicat stacheta la 7 portii de legume proaspete. Ajustarea recomandarii este explicata de noi studii care arat ca fructele si legumele din conserva cresc cu 17% sansele de moarte prematura. Pe de alta parte, daca mancam ce trebuie, sansele de a muri mai repede scad cu 42 de procente. Nu exista dieta sanatoasa care sa nu includa consumul de legume. Va trebui totusi sa stii ce legume sa consumi ca te mentii in forma. De ce spun asta? Pentru ca exista legume bogate in calorii, care te-ar putea ingrasa, iar la polul opus se situeaza o alta clasa de legume, care contin putine calorii si sunt ideale pentru dieta. Pe lista legumelor recomandate se afla: morcovii, castravetrii, ridichiile, fasolea verde, telina, conopida, varza, rosiile, ciupercile si laptucile. Ce au in comun toate aceste legume? Continutul ridicat de apa. Apa elimina toxinele din corp si favorizeaza pierderea in greutate. Odata consumate, aceste legume instaleaza mai usor senzatia de satietate. Nu rata supa indiana cu naut si legume! Afla reteta de pe Dietetik. Dar nu este obligatoriu sa consumi cat mai multe legume verzi atunci cand esti la dieta, esential este sa le alegi pe acelea bogate in nutrienti si cu cat mai putine calorii. Daca urmezi o dieta saraca in carbohidrati, probabil ai auzit ca legumele te ajuta. Lista legumelor sarace in carbohidrati e deschisa de broccoli, urmat de ciuperci, ardei, sparanghel sau praz. Crude sau gatite, legumele confera beneficii. In caz ca nu stiai caldura distruge armele cu care organismul tau lupta impotriva cancerului.Marea majoritate a nutrientilor, fibrelor, carbohidratilor, proteinelor, grasimilor, diversi micronutrienti si vitaminele A, D E si K se pasteraza cand legumele sunt gatite. Unii nutrienti, asa cum este beta-carotenul devin mai eficienti atunci cand legumele sunt gatite. De fapt, ceea ce se intampla in timpul procesului de gatire este transferul de energie de la sursa calda la hrana, facand-o mai usor de digerat. De aceea sistemul digestiv al unui copil tolereaza mai usor piureul decat legumele crude. Trebuie sa mai stii ca legumele gatite iti dau mai multa energie. Cercetarile arata ca prin gatirea legumelor sunt distrusi peretii celulelor care contin antioxidanti si alti nutrienti, regasiti in legume. Ceea ce le face mai usor de asimilat. Temperatura ridicata la care sunt supuse legumele in timpul procesului de gatire distruge nutrienti anticancer, dar este incurajata absorbtia altora. De exemplu daca-ti gatesti vegetalele cu frunze verzi risti sa distrugi jumatate din antioxidanti (carotenoizi). In schimb legumele gatite contin mai multe fibre (solubile), care ajuta organismul in lupta cu aceasta boala necrutatoare numita cancer. De fapt cancerul este prevenit prin reducerea nivelului de insulina, dar gatitul poate reduce nivelul altor fibre (insolubile) care pot preveni si ele cancerul. Unul din principiile vietii sanatoase spune ca a consuma, in primul rand, fructe si legume de sezon, este mereu cea mai buna solutie. Este bine pentru organism – care primeste in acest fel o paleta larga si varianta de nutrienti, este bine pentru mediu – pentru ca un consum crescut de fructe si legume de sezon, in detrimentul celor exotice, limiteaza emisiile de dioxid de carbon, pe care le implica transportul.