Macronutrienti

Macronutrienti

De ce corpul tu se ingrasa desi tu ii spui ca „slab e sanatos”? 

Multa lume nu cauta prea mult un raspuns la aeasta intrebare si sar la abordari subiective de tot felul, ceea ce duce la decizii gersite, luate in pripa. Mai precis, se materializeaza in diete drastice, exercitii fizice epuizante, toate in speranta ca trupurile rotunjore vor capata cate un colt pe aici sau pe dincolo. Atat dietele drastice cat si exercitiile in exces sunt solutii pe termen scurt la indemana oricui. Dar nu merg la nimeni! 

Lumea fitness-ului cade de acord ca numai deciziile care iti schimba regimul de viata pe termen lung, in vederea unor rezultate pe care le putem concepe rational, numai acelea pot avea rezultate pozitive, aducandu-ti sanatate si buna dispozitie.  

Este bine oricand sa ne aucem aminte cum ne functioneaza trupurile si de ce au nevoie pentru a-si duce sarcinile zilnice la sfarsit. Toate corpurile au intai de toate nevoie de un aport de energie, care vine din mancarea pe care o consumam. Aceste „blocuri” de mancare pe care le construim zilnic poarta numele de macronutrienti. Acestia contin grasimi, proteine, glucide si carbohudrati. Energia pe care o primim prin macronutrienti se masoara in calorii.  

Caloria este, cum stim cu totii, un mod simplu de a masura caldura. Cu alte cuvinte, pe masura ce ingeram macronutrienti, corpurile noastre ii ard eliberand un anumit numar de calorii. 

Iata in ce fel scoatem calorii din ceea ce mancam:  

– un gram de grasimi ne da 9 calorii

– un gram de proteine ne da 4 calorii

– un gram de glucide ne da 7 calorii

– un gram de carbohidrati ne da 4 calorii.  

Pe o scara de 1 la 10, grasimile si glucidele ne dau cele mai multe calorii, pe cand proteinele si carbohidratii ne dau cele mai putine. Asta nu inseamna ca de maine trebuie sa eviti cu totul grasimile si glucidele. Lucrurile de care ai nevoie sunt echilibrul si respectarea regulilor.  

Macronutrientii nu sunt totuna cu caloriile. 500 de calorii provenind din carbohidrati ne influenteaza corpul in mod diferit fata de acelasi numar de calorii, dar provenind din proteine! 

Daca macronutrientii nu sunt calorii, nici caloriile nu inseamna macronutrienti. Acestia sunt macarurile pe care le ingeram (grasimi, glucide, proteine, carbohidrati) si care, metabolizate, ne dau calorii. 500 de calorii vor fi mereu 500 de calorii, la fel de imuabil ca si faptul ca un centimetru va masura mereu un centimetru, indiferent de pozitia din care il masuram. Insa, pentru corpul nostru, nu conteaza atat numarul de calorii cat calitatea nutrientilor pe care i-i punem la dispozitie.  

Atatea explicatii si tu tot nu stii cum sa slabsti eficient, ha? Pai asta se intampla pentru ca, odata ajunsi la acest capitol, lucrurile devin mai complicate.  

E foarte probabil ca tu sa consumi mai multe calorii decat are nevoie corpul tau sa arda pentru energie, lucru care (normal) duce la acumulari de tesut adipos. La fel de probabil este ca, daca ai citit pana acum, sa-ti treaca prin minte ca solutia cea mai simpla este sa tai din numarul de calorii zilnice. Dar nu cred ca problema se va rezolva doar cu atat.  

Cel mai important lucru pe care trebuie sa inveti sa-l accepti este ca nu exista o solutie de slabit care sa se aplice la doua persoane fara restrictii. Daca trupurile noastre sunt diferite, si modul lor de a slabi este diferit. Cam de-asta nu dau rezultate majoritatea dietelor universale. Tu.petru tine, trebuie sa identifici cauza problemei – de ce iei TU in greutate. De ce consumi calorii in plus? Esti stresat acasa, la munca, mananci mult pe fond emotional, de exemplu? Sau e cumva o trasatura a societatii in care traiesti? Motivele pentru care tu mananci mai mult decat ai nevoie sunt unice, la fel cum si tu esti unic.  

De aici se incepe. Dar, pana la urma, totul incepe de la tine si de la dorinta ta de schimbare.