Luna dovleacului

Luna dovleacului

Dovleacul imi aduce aminte de copilarie cand bunica cocea bucati mari in soba din bucataria de vara. Acum, in luna dovleacului, l-am adus din nou in casa si il folosesc la diverse lucruri care ies din cand in cand din perimetrul bucatariei.


Sursa de fibre de calitate si aliat de nadejde in cura de slabire, dovleacul a intrat rapid in lista preferintelor mele culinare. Cele mai puternice efecte terapeutice le au semintele de dovleac. Se bat cu parazitii intestinali, regleaza colesterolul, desfunda vasele de sange si stimuleaza activitatea rinichilor. Astea sunt numai cateva dintre calitatile pe care le enumar aici, asa ca sa nu mai critice nimeni rontaitorii de seminte.


In China semintele de dovleac, pe care le gasim in pungute mici la supermarket erau simbolul imortalitatii. Afland acest lucru imi explic acum muntele de coji albe de seminte crescut sub banca din fata blocului, si rezistenta la blestemele mele de care dau dovada cei ce le scuipa. In fine in unele comunitari africane semintele alburii de dovleac simbolizeaza inteligenta.


In luna dovleacului, afla ca bostanul e bogat in vitamine A,C si E si caroten si  previne bolile cardiovasculare, imbatranirea premature si chiar cancerul, arata mai multe studii in domeniu. Daca mai spun ca e si bun de pus pe rana, v-am convins ? Pentru uz extern dovleacul e un bun remediu in caz de arsuri, inflamatii sau abcese.


Cu asemenea recomandari cum sa nu il apuci inspirata de vrej si sa il asezi pe masa de cosmetica ? Scopul e sa scoti din el un felinar cat mai frumos care sa lumineze vesel geamul in noaptea de Halloween si nu numai. Ii desenezi o fata cat mai fioroasa si apoi incepi sa scobesti fara mila miezul. Pe care il pui de-o parte pentru o placinta gustoasa si portocalie. Nimic nu se arunca, totul se foloseste iar dovleacul se simte fericit ca nu-si iroseste talentele pe ogor sau in format bucatele in trocul purceilor.


Luna dovleacului e in toi!