Proprietatile de baza ale licopenului Licopenul este un aliat extraordinar al celulelor din organism impotriva radicalilor liberi si are rolul de a preveni oxidarea colesterolului, in acest fel intarziind sau chiar indepartand aparitia aterosclerozei. Licopenul din fructe si din legume are un rol important in prevenirea si chiar tratarea mai multor afectiuni ale organismului, cum ar fi: Deteriorarea vederii odata cu imbatranirea; Cancerul de san, cervical, de pancreas, de ovare, de prostata, de piele, de stomac; Astmul in urma efortului fizic; Cataracta; Boli cardiovasculare. Licopenul este foarte util pentru prevenirea atator tipuri de cancer fiindca tempereaza foarte mult dezvoltarea tumorilor, fiind un agent comunicator intre celulele sanatoase. Spre deosebire de alti confrati din familia caretenoizilor, licopenul nu se transforma in vitamina A. In comparatie cu betacarotenul, prezent in special in morcov, licopenul este un antioxidant mai puternic. Corpul vostru are nevoie de mai mult licopen, chiar daca nu o cere prin semne palpabile, in cazul in care fumati si in cazul in care consumati regulat bauturi alcoolice. Deasemenea, daca va stiti un consumator modest de legume si de fructe, atunci in mod cert corpul are o deficienta de licopen. In fine, cercetari mai noi au demonstrat faptul ca alimentele bogate in licopen au capacitatea de a sporti cantitatea de spermatozoizi la barbati si de a spori capacitatea mobila a acestora, facandu-i mai activi. Licopenul este absobit cel mai bine de catre organism alaturi de o dieta normal in grasimi, o dieta scazuta in grasimi fiind incompatibila cu absorbtia licopenului. Prin urmare, o dieta bogata in acizi grasi nesaturati (din ulei de masline, din peste, migdale) este potrivita cel mai bine licopenului. Deasemenea, licopenul este prost absorbit daca suferiti de boli ale vezicii biliare, ale ficatului, sau daca suferiti de fibroza chistica. Fructele si legumele cu nuanta rosii au cel mai ridicat nivel de licopen. Ca nivel insa, rosiile, grapefruitul rosu, pepenele rosu, caisele si guava sunt cele mai bogate vegetale in licopen. Este licopenul toxic? Un aport sporit de licopen, adica un consum ridicat de rosii, grapefruit, pepene, caise, etc, nu este daunator organismului, insa persoanele cu un astfel de consum exagerat pot dezvolta o anomalie a pielii, prin decolorarea naturala sau chiar colorarea in nuante de portocaliu a pielii. Licopenul se gaseste si ca supliment de vitamine, cel mai mult sub forma de extract de tomate, care este un ulei rosiatic. Cum afecteaza gatitul cantitatea de licopen? In ultimul timp cercetatorii au inceput sa studieze mai mult licopenul, dat fiind calitatile acestuia antioxidante. Astfel s-a constatat ca, spre deosebire de majoritatea nutrientilor si a vitaminelor, licopenul are o concentratie mai sporita atunci cand alimentele din care provine sunt procesate la temperaturi cat mai mari! Astfel, cantitatea de licopen este mai ridicata in cazul conservelor de sos tomat, de rosii decojite si altor astfel de produse in care rosiile au fost procesate anterior la temperaturi ridicate, decat in cazul rosiilor crude. Oricum, daca aveti posibilitatea de a cumpara rosii care sunt inca prinse in ramura lor verde, atunci nu le ratati, fiindca licopenul din astfel de rosii este mai ridicat decat in cazul rosiilor care au fost rupte de pe ramura si care se vand la bucata.