Desi creste pe kilometri intregi in salbaticie, leurda nu a putut fi niciodata adaptata pentru gradini. Se culege in continuare de pe campuri, iar salbaticia ii da aroma speciala, de usturoi mentolat. Nu atat de populara ca alte surori de primavara ale ei, leurda ar trebui sa ocupe loc de cinste in alimentatia noastra din acest sezon, deoarece este cazul sa profitma la maxim de proprietatile binefacatoare ale acestei plante. In primul rand, leurda gasim in piata, cu 1 leu legatura, dar si pe campiile de unde vanzatorii le culeg. Daca aveti drum prin locuri salbatice cu sol umed si usor acid, e foarte posibil sa gasiti leurda. Aveti insa grija, se aseamana cu alte cateva plante salbatice, otravitoare. Leurda rupta trebuie sa miroasa a usturoi. Cu cat e mai proaspata, leurda este mai gustoasa, dealtfel se si vestejeste foarte repede. Frunzele de leurda pot fi folosite in salata, dar si fierte in mancare, usor calite sau facute supa. Chiar si sos pesto se face din leurda si este foarte gustos. Foarte important este ca leurda are proprietati vindecatoare, fiind un bun adjuvant in tratamentele unor boli precum Alzheimer, diverse forme de cancer, boli de stomac si ale aparatului respirator. In primul rand, leurda are rol de detoxifiere si poate fi folosita, in tinctura, ca intaritor al organismului. "Curatat sangele", se spune. Sulfura de alil, prezenta in ceapa si usturoi, ii dau mirosul specific. Contine vitaminele A, B si C, magneziu, fier, calciu si fosfor, glucide, proteine si uleiuri esentiale. Toate intr-o frunza! Pentru cei cu probleme digestive, leurda indeparteaza bacteriile din stomac, curata intestinele si elimina parazitii intestinali. Are rol diuretic, si se foloseste si in tratarea afectiunilor pulmonare si ale aparatului respirator. Profitati cat se poate de leurda in aceasta primavara!