Legume verzi

Legume verzi

Am spus legume verzi, gandindu-ma la legumele de culoare verde, nu la cele care nu sunt inca ajunse la maturitate. Marturisesc ca am o pasiune pentru culoarea verde si, implicit, pentru toate frucele si legumele verzi. Cu doua exceptii: lamaile si mandarinele…. In fine, nu fac nici o aluzie politica, doar glumeam!

     

Legumele verzi sunt o excelenta sursa de vitamine si minerale. In plus aduc unul dintre cei mai eficienti si mai activi antioxidanti care exista in natura, clorofila. Legumele verzi care nu trebuie sa-ti lipseasca de pe masa sunt: varza, spanacul, broccoli, varza de Bruxelles, fasolea verde, dovleceii, mazarea, frunzele de telina, patrunjelul si alte ierburi aromate.

De ce sunt atat de necesare legumele verzi? Pentru continutul mare de clorofila, pigment care se gaseste in cantitati diferite, in toate plantele si in toate legumele verzi. Dar clorofila este doar una din componentele benefice din legumele verzi, dar totodata si cea mai eficienta in lupta impotriva tuturor formelor de cancer.

Legumele verzi intra din start in categoria alimentelor integrale. Marii consumatori de legume verzi: grecii, italienii, locuitorii din America de Sud, sunt printre cei mai logevivi, iar asta nu este o intamplare.

Sursa sanatoasa de fibre. Legumele verzi sunt cea mai buna sursa de fibre solubile. O portie de broccoli are mai mult de doua grame de fibre. Ofera senzatie placuta de satietate, scade colesterolul si contribuie la eliminarea grasimilor in exces. Si la fel se intampla cu toate legumele verzi.

Citeste mai departe beneficiile pentru sanatate ale legumelor verzi.

[next]Fibrele au in plus calitatea de a te ajuta sa faci fata apatitului pentru dulciuri. Necesarul zilnic de fibre al unui adult este de 25 – 35 de grame. Stiu ca stiati, dar merita repetat. Un consum constant de fibre, in doza zilnica necesara este cea mai simpla cale prin care iti pastrezi silueta.

    

Demn de luat in seama este faptul ca broccoli, spanacul si fasolea verde sunt mai sanatoase pregatite in abus sau fierte decat crude si asta pentru ca prin preparare termica peretele celular devine permeabil astfel incat absorbtia nutrientilor este maxima.

Legumele verzi, toate, au capacitatea de a tine sub control valoarea glicemiei din sange, au un index glicemic mic si stimuleaza mobilizarea celulelor adipoase.

Cel putin una din mesele principale ale zilei, pranzul sau cina trebuie sa contina o portie de legume verzi. ideale sunt doua portii de legume sau frunze verzi. Salata proaspata, spanacul si frunzele crude de parunjel nu trebuie sa lipseasca, scrie yahoo shine.

Foarte bine este daca legumelor vezi le adaugi suc de lamaie, sau suc de citrice in general. Combinate, cele doua ingrediente sunt cea mai sanatoasa asociete de antioxidanti. In plus minerale fundamentale, pe care legumele verzi le contin in cantitate mare (de la calciu si fier pana la magneziu si potasiu), sunt mult mai usor absorbite daca sunt combinate cu sucul acid, bogat in vitamina C, al citricelor.

Vedeti ca nu faceam politica! Era doar o pledoare pentru legume verzi!