Legume la cuptor in stil provensal

Legume la cuptor in stil provensal

Legume la cuptor sau tian din Provence este o mancare lejera si extrem de gustoasa. Perefecta dupa excesele din ziua de Paste. O sa fi suprinsa cat de buna poate sa fie aceasta combinatie simpla. Se pot folosi orice fel de legume, dar rosiile, ceapa, usturoiul si mult cimbru sunt ingredientele obligatorii.

 

Am ales o varianta mai bogata, cu dovlecei (zucchini galbeni si verzi, pe care ii gasesti in orice mare magazin) si cartofi. Pentru legumele la cuptor ai nevoie o ceapa galbena mare, trei catei de usturoi, doi dovlecei, patru – cinci rosii, doi cartofi albi, sare, piper, trei linguri cu ulei, cimbru uscat (circa o lingura plina) si, pentru final, doua linguri de parmezan ras.Incepe prin a toca in bucati mari ceapa. Caleste-o in putin ulei (o lingura), apoi adauga usturoiul tocat fin sau pisat. Pune un strop de sare si lasa ceapa si usturoiul sa se caramelizeze usor. In timpul acesta curata si taie in felii cartofii, dovleceii si rosiile.   

Pune ceapa calita intr-o tava care merge la cuptor, apoi aseaza, alternativ, feliile de dovlecei, rosii si cartofi. Stropeste cu restul de ulei, pune cimbu, sare si piper. Acopera cu o folie de aluminiu si pune tava in cuptor (bine incins in prealabil), vreme de 30-40 de minute, la foc potrivit.  

 

 Scoate tava, inlatura folia de aluminiu, presara parmezanul ras (sau alta branza uscata rasa) si intoarce tava in cuptor pentru inca 15 minute. Serveste legumele calde simple sau alaturi de carne sau peste la gratar. Este absolut delicios!