Lectia de mers pe jos III

Lectia de mers pe jos III

Desi este o forma de miscare comuna si simpla, mersul pe jos devine, cu adevarat, un exercitiu fizic daca este practicat zilnic minim jumatate de ora. Repetitivitatea si ritmul constant, in tot intervalul de timp alocat miscarii, sunt cheia catre tonifierea musculaturii, intarirea oaselor si o cale prin care, mersul pe jos, ajuta la arderea caloriilor in exces.

Cele 30 de minute de mers pe jos, in ritmul pe care il poate suporta organismul tau, devin o adevarata sedinta de fitness daca pe parcursul plimbarii vei mobiliza si grupele musculare din partea de sus a trunchiului, repectiv brate si torace. Si asta pentru ca, daca partea de la talie in jos a musculaturii este foarte mine moblizata in timpul mersului, partea superiara ramana destul de imobila. Fac exceptie bratelecare miscate corect, in ritmul pasilor, contribuie la intensificarea arderilor. 

Una din marile greseli ale celor care aleg sa practice mersul pe jos, ca forma de miscare, scrie Realbuzz este o pozitie rigida a umerilor, spatelui si gatului. La aceasta se adauga relaxarea musculaturii abdominale si spatele adunat spre inainte. O astfel de pozitie ingreuneaza miscarea si provoaca dureri de spate. Neajunsurile se corecteaza simplu, daca mersul pe jos este combinat, la intervale regulate, de cateva serii de miscari ale bratelor si rasuciri usoare ale trunchiului, fara modificarea ritmului pasilor si daca, pozitia spatelui, este „monitorizata”, astfel incat sa ramana drept.

Un alt secret al mersului pe jos este o mica perioada de incalzire. O poate face oricine, indiferent daca are sau nu conditie fizica. Cateva extensii ale bratelor, cateva extensii ale picioarelor, una-doua genuflexiuni, vor pregatii musculatura pentru repriza de mers pe jos, in pas vioi. La finalul timpului alocat mersului pe jos, nu te opri brusc. Incetineste treptat si finalizeaza repriza de mers  cu o serie scurta de miscari suplimentare. Cele mai utile sunt extensiile si fandarile, efectuate de 3-4 ori cu fiecare picior.

Pune piciorul pe o suprafata ridicata, cel putin la nivelul genunghiului tau, si inclina-te cu tot trupul spre acel picior. Vei simtii cum muschii reactioneaza, lucreaza si ard calorii. Extensiile trebuie sa fie blande si sa nu provoace durere. Ridica-te pe varfuri si coboara incet de zece ori, pentru un plus de tonus in zona feselor si flecteaza genunghi si sari inainte revenind in pozitie de drepti, pentru a mobliza musculatura coapselor si a abdomenului.   

Pentru cei avansati in tehnica mesului pe jos, etapa urmatoare este marsul fortat, care este o ideala combinatie intre mersul pe jos si alergare, care presupune insa o conditie fizica mult mai buna. O alta varianta este mersul pe jos tinand in mana greutati, nu mai mari de un kilogram in fiecare mana, si efectuarea, in paralel, a unor exercitii care sa tonifice musculatura bratelor. Saritul coardei este un alt mijloc prin care, o repriza de mers pe jos, este eficient incheiata.

Incaltari potrivite

Lipsa unor pantofi de sport adevarati este principala cauza a durerilor de picioare. Chiar daca este vorba despre o banala plimbare, incaltarile trebuie sa fie comode, solide, sa asigura stabilitate si sa permita piciorului sa se poata misca, cu toate partile lui anatomice, in mod firesc. Pantofii trebuie sa absoarba socurile, sa protejeze calcaiul si degetele.

Trucuri: cumpara pantofi de sport dupa-amiaza cand piciorul este la dimensiunea lui maxima si probeaza-l cu un ciorap de genul celor pe care ii vei purta. Pantofii ideali fixeaza bine laba piciorului pe laterale si lasa un spatiu de jumatate de centimetru intre varful degetelor si bombeul pantofului.