Dietetik: Le marturiseam cititorilor dietetik.ro, cu mult timp in urma, ca ador salatele. Desi nu am timp sa gatesc si nici nu ma pot lauda ca sunt o bucatareasa desavarsita, cand imi fac timp pentru gatit reusesc sa pregatesc salate delicioase. Preferatele mele sunt salata de ton (ador pestele) si cea de castraveti. Spune-mi ce salate obisnuiesti sa gatesti vara? Te rezumi la retetele arhicunoscute (salata de rosii, salata de castraveti) sau iti place sa experimentezi altele noi? Laura Adamache: Nu cred sa existe cineva care sa nu adore salatele, avand in vedere ca se pot face atatea combinatii absolut delicioase si nu se fac deloc greu. Mai ales in perioada estivala, salatele ne pot salva cand nu avem timp sau cand este atat de cald, incat numai gandul de a trebui sa aprindem cuptorul ne inspaimanta. Desi pana acum cativa ani salata de rosii era preferata mea, am inceput sa incerc noi si noi retete de salata care m-au satisfacut intodeauna pe deplin. Una dintre salatele mele preferate este: salata cu oua si cu piept de pui. Este o salata mai consistenta datorita prezentei oualor, dar in acelasi timp rapida si nu in ultimul rand absolut delicioasa. Pentru aceasta salata (pentru 4 persoane) avem nevoie de: 200 gr salata mixta, 1-2 dovlecei, 1-2 morcovi, 4-6 ridichii, 3 oua fierte tari, 120 gr piept de pui, la gratar sau fiert, 40 ml ulei masline, sucul unei jumatati de lamaie, cateva picaturi de salsa Worcester, sare si piper. Curatam legumele si le spalam bine sub un jet de apa rece, dupa care le taiem in feliute foarte subtiri. Amestecam legumele cu 3 oua fierte tari, taiate in sferturi si cu pieptul de pui, taiat in suvite subtiri. Condimentam cu uleiul de masline, emulsionat cu sucul de lamaie, salsa Worcester, sare si piper si servim. Este delicioasa. D: Pentru ca vara mercurul din termometre creste simtitor si hidratarea este primordiala, te rog sa-mi spui ce supe, ciorbe si bauturi racoritoare pregatesti in aceasta perioada. LA: Din pacate sunt multe persoane care nu se hidrateaza corect in perioadele caniculare ale anului. Asa cum spuneai, hidratarea este absolut necesara mai ales vara, dar nu numai. Recomand sa se evite cat mai mult consumul de bauturi carbogazoase, care nu fac altceva decat sa baloneze si nicidecum sa atenueze senzatia de sete, resimtita acut in aceasta perioada. Eu vara aleg siropurile naturale facute in casa, cum ar fi siropul de cirese, insa si cele de poate face si din capsuni, visine, fragi, zmeura, etc. De multe ori apelez la banala, dar delicioasa limonada sau la apa. Apa este cea mai buna bautura. Imi plac foarte mult supele-crema de legume. Iar o supa inedita, dar delicioasa, plus ca este economica si rapida este supa din frunze de ridichi. D: Ador dovlecelul.Pentru ca il putem pregati deopotriva crud, pe gratar sau la cuptor, are multe vitamine, minerale si apa (eu sunt innebunita dupa el si de-asta vreau cat mai multe retete), este atat de bun si se gaseste in aceasta perioada,, spune-mi cum obisnuiesti sa-l gatesti? Ai vreun secret care sa-l faca savuros, de te lingi pe degete? Vreun condiment pe care il folosesti de fiecare data? LA: Intr-adevar, dovlecelul este una dintre legumele cele mai iubite in bucatarie. Nu pot spune ca am un condiment secret pentru prepararea lui pentru ca imi place mereu sa-l incerc sub alta forma. Imi plac mult dovleceii umpluti cu carne la cuptor sau cu branza, dovleceii la gratar, supa de dovlecei, etc. Reteta cea mai simpla, dietica si rapida este urmatoarea: Spalam cu grija cam 600 gr dovlecei, dupa care ii stergem si ii taiem rondele cam de 2 cm. Intr-o tigaie punem 4 linguri de ulei de masline in care ii calim cateva minute, 2-3 catei de usturoi intregi. Cand usturoiul s-a rumenit, il scoatem din tigaie si il aruncam, adaugam rondelele de dovlecel si acoperim vasul cu capac. In momentul in care dovleceii sunt patrunsi adaugam sare si patrunjel tocat si servim. Este o mancarica delicioasa si foarte rapida. D: Chiar daca este vara si trebuie sa ne hidratam, consumand multe fructe si legume proaspete, tot nu putem renunta la micile delicii culinare: deserturile. De exemplu, eu ador inghetata de ciocolata, as manca mereu, insa ingrasa. Spune-mi ce deserturi obisnuiesti sa gatesti in aceasta perioada? Te rezumi la inghetatele cu mult sirop, dar care ingrasa, sau la deserturi light, pe baza de fructe, racoritoare si atat de sanatoase? LA: Cred ca pofta de dulce nu dispare niciodata. Indiferent de anotimp sau de starea sufleteasca, nu cred ca putem spune un nu hotarat in fata unui patratel delicios de ciocolata sau in fata unei prajituri insiropate cu frisca. Cu toate acestea, vara mai ales, trebuie sa ne temperam aceasta pofta si sa alegem deserturile lejere pe baza de fructe, cum ar fi salatele de fructe. Inghetata este un dulce pe care, daca il servim cu moderatie, nu ne poate face nici un rau. O varianta light a inghetatei este bineinteles sorbetto, un desert rece compus in general din apa, un fruct la alegere si zahar. O versiune dietetica si rapida de sorbetto este Sorbetto de ananas. Pentru aceasta reteta nu avem nevoie decat de o conserva de ananas. Este un sorbetto ieftin pe care il poate pregati oricine si chiar si cu alte fructe conservate, cum ar fi piersicile sau caisele. Nu trebuie insa sa neglijam consumul de fructe proaspete. Fructele pot fi si trebuie consumate ca desert in orice perioada a anului. Nu este nevoie sa facem neaparat torturi sau prajituri ca sa ne satisfacem pofta de dulce.