De unde sa stim care e cel mai bun? Scrie undeva asta? Nu o sa gasiti nicaieri scris ca laptele X este cel mai bun lapte. Reclama cu cat este mai buna, cu atat cresc vanzarile la respectivul produs. Este firesc ca o reclama bine lucrata sa indemne consumatorii sa cumpere respectivul produs. Stati linistiti nu incercam sa fac vreo comparatie intre firmele producatoare de lapte si nici nu incercam sa decernez coronita vruneia dintre ele. De fapt incercam sa aflu raspunsul la intrebarea: “Lapte natural ori pasteurizat?” Daca multi dintre noi nu ne putem scoate din minte gustul mancarurilor preparate de bunica, din alimente naturale, din lapte proaspat muls de la vaca ori legume culese din gradina proprie, mai nou am aflat ca ar trebui sa consumam lapte pasteurizat. De ce? Laptele pasteurizat, integral tot lapte e, sau nu? Ei bine nu este cam acelasi lucru. Diferenta se face in ceea ce priveste valoarea nutritva. De fapt am pornit discutia de azi, pronind de la premisa ca multi dintre noi nu stiu care dintre cele doua este mai sanatos. Sa aiba laptele pasteurizat acelasi numar de vitamine cu cel integral? In primul rand sa facem o distinctie clara, lapte pasteurizat inseamna laptele prelucrat din punct de vedere termic, in timp ce laptele integral nu este. Logic laptele integral are si mai multe grasimi. Referitor la faza aceasta, imi aduc aminte cand era mica, ca-mi placea sa o privesc pe bunica mea cum mulgea laptele, mi se parea fascinat. Nu stia ea ca laptele proaspat muls nu respecta cerintele impuse pentru comercializarea vestitelor branduri de lapte, dar cu toate acestea stia destuld e bine ce trebuie sa faca ca sa-l sterilizeze. Pur si simplu il fierbea si apoi il racea brusc, un fel de pasteurizare. Sa va mai spun cat de bun era? Si atunci care este cel mai bun. Din pacate este cam greu de zi. De ce? Pentru ca pe de o parte laptele integral are un compelx de vitamine, care nu se regasesc in laptele pasteurizat, dar cu ceva cam multe grasimi (saturate) in timp ce laptele pasteurizat are putine grasimi ori deloc putine vitamine. Vedeti de am spus ca e cam greu sa ma pronunt? Deci ce este laptele pasteurizat? Este acel lapte cu un procentaj foarte mic de grasimi. In unele tari laptele degresat are pe eticheta inscriptia “fara grasimi”. Pentru acele persoane care sunt mereu atente la numarul de lipide din dieta, laptele pasteurizat reprezinta o buna alegere in defavoarea celui integral. Astfel grasimea din lapte este scoasa pentru ca astfel sa se produca smantana si untul. Iar laptele care ramane este procesat si prelucrat pentru fabricarea altor lactate (branza). [next]Sistemele moderne (centrifuge) de prelucrarea a laptelui sunt mult mai rapide. Dupa ce laptele este introdus in sistemele centrifuge, grasimea este scoasa si din ea se obtine untul si smantana. In cazul in care este nevoie, aceasta este adaugata in laptele pasteurizat pentru a creste nivelul de lipide. Ca o regula general-valabila, produsele lactate care au inscriptionat pe eticheta “produse pasteurizate” au mai putin de 0,5% grasimi. Laptele semi-degresat sau cu putine grasimi are intre unu si doua procente de lipide (grasimi). In timp ce laptele integral are peste 3,5% grasimi, ceea ce e mult. Asa cum probabil stiti deja, untul face parte din categoria grasimilor interzise in dieta si asta pentru ca are un procent prea mare de grasimi saturate, adica acele grasimi, care favorizeaza declansarea afectiunilor cardiovasculare, prin cresterea nivelului de colesterol si depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange. Dar, situatia este cam aceeasi si in cazul smantanii. Si totusi de ce se pasteurizeaza laptele? Pentru a oferi consumatorilor un produs de calitate, care nu le-ar afecta sanatatea daca este cosnumat pe termen lung. Dupa ce laptele este prelucrat, acesta este supus unui alt procedeu si anume de omogenizare. Laptele se omogenizeaza reducandu-se particulele din el la acealsi nivel. Apelandu-se la un astfel de procedeu se previne acumularea de grasimi la suprafata laptelui. Pentru ca tot laptele de pe piata este omogenizat, pasteurizarea acestuia acasa este imposibila. Vorbim de ceva timp de pasteurizare si tot nu am zis in ce consta. Ei bine, pasteurizarea este un proces termic folosit in industria alimentara, in special in prelucrarea lactatelor. Prin pasteurizare se elimina din microorganismele patogene. Spuneam ca este un proces termic pentru ca laptele este fiert la o temperatura de 100 de grade Celsius, dupa un timp temperatura scade brusc la 5 grade. Practic se apeleaza la pasteurizare pentru a distruge germenii (in procent de 99%). Partea proasta a lucrurilor e faptul ca se pierd o mare parte din nutrienti enzime si bacterii. In ceea ce priveste laptele de consum, acesta este supus unei pasteurizari instantanee (la 80-95 de grade Celsius). Se presupune ca temperatura ridicata modifica ordinea in care sunt dispuse peptidele (proteinele din lapte). Dar, sa nu privim lucurile in tragic, in urma pasteurizarii proteinele din lapte (albumina si caseina) sunt mai usor de digerat decat cele din laptele integral. In urma pasteurizarii nu are de suferit calitatea grasimilor, a fosforului, a calciului si a vitaminelor lipo-solubile. In schimb se distrug cantitati importante de vitamina C, B12 si B6. In general laptele pasteurizat se pastreaza in frigider intre cinci si zece zile. Stiati asta? Cititi cu atentie eticheta produselor lactate cand le cumparati. Inchideti la loc cutia de lapte dupa ce ati baut, dar asigurati-va si ca aceasta nu s-a stricat. Cu toate ca unor consumatori nu le place aroma laptelui pasteurizat, acesta ramane o alternativa sanatoasa gratie continutului de grasimi si nimic mai mult.