Insa cardul meu de memorie n-a vrut asa. El si-a zis: dar de ce sa le dam oamenilor mura-n gura? Ma rog, peste-n gura? Sa isi mai si imagineze! Asa ca s-a descotorosit de respectivele fotografii intr-un fel care va ramane un mister, pe veci. In schimb, in mintea si in memoria papilelor mele gustative, totul este proaspat. O sa incep cu un usor mizanplas, ca sa intelegem unde suntem si ce se intmpla. Vama Veche. Se sta la coada la restaurante asa cum se statea la salam pe vremea raposatului. Cand ajungi sa mananci, ti se arunca in farfurie oarece si tu, de foame, nici nu mai stii daca e bun sau nu? Cat de bun poate fi? Traficul e mult prea intens. Asa incat, daca te duce minte, faci o incursiune sireata in 2Mai, incepand cu celebrul La Dinamo, si terminand tot cu celebrul La Dinamo, veti afla imediat de ce. Prima masa La Dinamo. Rechin. La o ora tarzie, pe racoare si intuneric, cuvantul rechin iti cutremura un pic muschii ramasi mai treji. Dar de data asta e vorba de rechini mici, si de biruinta omului asupra Falcilor, via gratar. Am ales rechin pentru ca in principiu este o carne buna si sanatoasa, recomandata in diete. Partea proasta insa este ca pestele in general, dar rechinul in special atrage din apa toxine, mai ales cele de metale grele, astfel incat in unele cazuri carnea acestuia poate deveni foarte toxica. De aceea este recomdata ca rechinul sa ramana o delicatesa consumata o data-de doua ori pe an. Trecand peste aspectul medical, rechinul este insa foarte gustos, bogat in acizi grasi omega-3, si, daca nu ar exista problema cu toxinele ar fi adevarata mana cereasca pentru sanatate. Iar daca vorbim despre cel preparat pe gratar la Dinamo, este exact ce-ti trebuie dupa o foame intensa. Asezonat cu mujdei din belsug si o salata de morcovi, ridichi si varza. Trebuie sa stiti ca daca vrei sa ai o dieta bazata pe peste insa nu-ti place usturoiul, esti degeaba. Fara usturoi nimic nu e. mujdeiul e baza. Saramura e baza. Impanatul cu usturoi e cireasa de pe tort. Peste plus usturoi egal love. A doua zi am gresit, am gresit oribil. Am mancat la Casa Dogarului, tot in 2 Mai. A fost rau, foarte rau, pentru ca se miscau cu viteza melcului, in conditiile in care erau doar cativa oameni pe terasa. Comenzi uitate, papanasi oribili, muraturi prea rosii. In schimb, supa de midii, desi putin slaba, a fost delicioasa. Midiile sunt darul zeilor pentru cine vrea sa renunte la carne. Eu, daca as sta undeva unde sa am fructe de mare la dispozitie tot anul, fara ca acestea sa coste 20 de lei suta de grame, abia daca as mai manca altceva. si nu mi-ar prinde deloc rau, pentru ca sunt foarte foarte bogate in fier iar eu sufar de lipsa de fier. Asa ca a doua zi am ajuns din nou la Dinamo, unde am atacat isteric o portie de scoici in sos de vin. Bune, dar cat de bune. Taranul din mine a mai zvarlit si niste mujdei deasupra, astfel incat s-a mancat tot , pana la ultima picatura de sos. Papanasii de la Dinamo sunt un vis, iar ciorba de peste….oh yum! Asa ca recomandarea mea pentru vara este sa cautati sa mancati la Dinamo, daca sunteti in zona Vamii, si sa evitati restaurantele din Vama Veche. Incercati sa mancati peste, dar cu masura, din cauza problemei cu toxinele. Cei mai indicati sunt pestii cu durata scurta de viata, fiindca nu au timp sa acumuleze, si e bine sa evitati de exemplu sa exagerati cu consumul de rechin. Dar totusi incercati-l! Ca tare a fost bun. In orice caz, o saptamana de-acum inainte voi visa doar peste si mare, asa ca s-ar putea ca Dietetik-ul nostru sa se prezinte in consecinta: ).