“Tot ce creste din pamant e bun de consumat” obisnuiesc sa spuna egiptenii, si stiu ei ce spun, fiindca uriasul fluviu Nil este atat de toxic incat pestele de aici nu este indicat a fi consumat. Noroc cu pamantul fertil din jurul Nilului si din Delta Nilului. O bucatarie prietenoasa cu vegetarienii, bucataria egipteana se bazeaza foarte mult pe fasole si orez si este una dintre cele mai conservatoare bucatarii mondiale. Practic, Egiptul Antic si Egiptul actual sunt asemanatoare din punct de vedere gastronomic. In istorie, Turcia si-a impus cel mai mult influentele gastronomice, gratie celor 300 de ani de dominatie teritoriala. In prezent insa influentele statelor arabe din Estul Mijlociu vecin sunt cele mai puternice. Iata deci ce trebuie sa stiti daca va duceti in excursie la Piramide. Cu burta goala. Ingredientele de baza In marea lui majoritate, pamantul Egiptului este arid, adica nepotrivit pentru agricultura. Practic, intr-o tara in care nu exista deloc paduri, doar 2% din suprafata este arabila, adica destinata agriculturii. De aceea, in prezent, peste 90% din populatia Egiptului traieste pe ambele maluri ale Nilului, acolo unde pamantul este fertil. Nordul tarii este marginit de Marea Mediterana astfel incat in aceasta parte a tarii obiceiurile culinare sunt influentate si de prezenta pestelui. Hai sa vedem insa pe ce alimente se bazeaza totalitatea bucatariei egiptene: Vegetalele – Fasolea (denumita ful) si ceapa sunt actorii de baza in bucataria vegetariana egipteana; urmeaza apoi vinetele, usturoiul, nautul, coriandrul, dar si orezul (ruzz), in regiunile mai fertile, acesta din urma fiind preparat in special impreuna cu mai multe tipuri de nuci sau seminte, dar si cu legume, si doar intr-o mica masura cu carne; egiptenilor le plac foarte mult si aromele puternice ale usturoiului iar despre condimente numai cuvinte de lauda: orice piata din orasele egiptene abunda in condimente nenumarate; Pestele si fructele de mare (samak) – se consuma in special in zona orasului nordic Alexandria, care e cel mai mare port al Egiptului, dar si pe zonele de coasta ale Egiptului; este recomandat ca pestele din Nil sa nu se consume, din cauza toxicitatii maxime a fluviului; o zona recomandata este si orasul Aswan, gratie lacului Nasser; o specialitate egipteaba este carnea de tipar (ti’baan), care se vinde pe strada, prajita; Painea (aysh) – este foarte importanta pentru egipteni si se consuma obligatoriu la orice masa a zilei, in special sub forma de lipii; Guvernul subventioneaza acest produs, pentru a fi accesibil usor intregii populatii; painea are traditii istorice in Egipt, fiind alimentul cel mai stabil si cel mai iubit din bucataria egipteana; Fructele – sunt disponibile tot anul, insa lunile de iarna sunt dominate de productia de banane, portocale si curmale, iar cele de vara de pepeni, piersici, struguri si de prune; in Egipt exista un tip de portocala special, denumita burtu’aan bedammoh, care este o portocala cu aspect normal la exterior, insa cu interior roz spre rosu; Carnea – nu este foarte popularadin cauza pretului ridicat, familiile modeste consumand carne doar la ocazii cu totul speciale; atunci insa cand se foloseste se prefera carnea de miel, oaie sau de pui; se serveste in cele mai multe cazuri, sub forma celebrei shaorma; daca se face fripta, carnea va fi intotdeauna impanata cu verdeturi; deobicei insa, fiind mai scumpa, carnea se serveste doar la ocaziile speciale, cum ar festinurile in familii sau la sarbatorile religioase speciale; Feluri traditionale de mancare Pentru europenii din noi, nici un preparat clasic egiptean nu ne este cunoscut, sa recunoastem. Insa Egiptul are mai multe specialitati traditionale cu care sa se mandreasca. Insa stiti ceva? Deja multi romani au ajuns in excursii in Egipt, in special pentru piramide, iar altii vor pleca acolo. Asa ca e indicat, daca tot veti ajunge in Egipt, sa stiti care sunt specialitatile pe care nu trebuie sa le ratati. Iata pe cele mai importante 4 dintre acestea: Ful Medames – este mancarea nationala a Egiptului si se serveste in special la micul dejun; consta din boabe de fasole neagra, facute la cuptor la foc marunt, uneori chiar timp de 12 ore!, stropite din plin cu ulei de masline si acoperite cu patrunjel, servite alaturi de oua fierte sau de paine; este foarte consistent si aduce un mare aport de energie organismului, de aceea este preferat dimineata; Kushari – este foarte popular pentru consumul in timpul zilei si este tot 100% vegetarian; consta in orez fiert, amestecat cu naut, macaroane, usturoi, otet si acoperit cu ceapa prajita; cei care prefera sau isi permit carnea servesc Kushari ca si garnitura; Molokhiyya – a treia specialitate egipteana, recunoscuta ca fel national; consta in frunze de nalba (planta asemanatoare cu menta sau cu iuta), tocate marunt, batute cu usturoi si coriandru; se serveste, deobicei, sub forma de supa; Hamaam Mahshi – reprezinta porumbel umplut cu orez, sau cu grau si verdeturi, si apoi facut pe grill sau la cuptor. Vi s-a facut pofta? Bauturile bucatariei egiptene Ca in orice tara musulmana, alcoolul este interzis si in Egipt. Trebuie spus insa ca pe vremea Egiptului Antic, berea era consumata in mod regulat. Acest obicei insa s-a pierdut odata cu introducerea Islamului, in anul 654. Totusi, in prezent, alcoolul, in special berea (Stella este marca nationala a Egiptului), poate fi procurat de la baruri sau restaurante, dar si de la anumite magazine. In prezent, cafeaua este bautura servita constant la mesele familiilor egiptene, dar reprezinta si un simbol social legat de discutiile intre prieteni, sau element de socializare intre oameni necunoscuti. Se prefera cafeaua neagra, tare, servita insa in cescute mici. [next]Dar nu numai cafeaua este consumata masiv de catre egipteni ci si ceaiurile (shai), servite alaturi de lapte, lamai sau zahar. Tot mai popular a devenit in ultimii zeci de ani ceaiul de menta, o caracteristica speciala a nordului Africii. Foarte multi egipteni isi incep diminetile cu o ceasca de ceai fierbinte. Concluzie: Desi apartine de spectrul bucatariei mediteraneene, cu puternice influente orientale, bucataria egipteana nu este atat de cunoscuta, in ciuda istoriei indelungate. Si o principala vina o au conditiile naturale cu totul specifice. Insa, cu toate acestea, bucataria egipteana, desi puternic influentata in timp de Turcia, Grecia, Palestina, Liban sau Siria, ramane una care merita incercata. Chiar daca veti da la o parte nenumaratele feluri care sunt comune si Orientului apropiat, tot veti avea ocazia sa va infigeti furculita sau direct mainile in cateva specialitati traditionale gustoase, dar si sanatoase, gratie ingredientelor proaspete si lipsite de procesarea si industrializarea fortata.