Lemnul-dulce este cultivat în Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Este utilizat ca aromatizant în bomboane, alimente, băuturi și produse din tutun. Multe produse „de lemn-dulce” vândute în Statele Unite nu conțin de fapt lemn-dulce real, ci ulei de anason, care are un miros și un gust asemănător. Lemnul-dulce are o istorie îndelungată de utilizare, datând din culturile asiriană, egipteană, chineză și indiană antice. În mod tradițional, era folosit pentru tratarea diferitelor afecțiuni, inclusiv boli pulmonare, hepatice, circulatorii și renale. La ce este bun lemnul-dulce? Astăzi, este promovat ca supliment alimentar pentru probleme digestive, simptome de menopauză, tuse și infecții bacteriene și virale. Pastilele sau gargarismele cu lemn-dulce sunt folosite uneori pentru a preveni sau reduce durerile de gât după intervenții chirurgicale. De asemenea, lemnul-dulce este un ingredient în unele produse pentru aplicare pe piele. Cât de multe informații avem? Flat lay of candy isolated Au fost efectuate unele studii asupra lemnului-dulce, dar nu există suficiente dovezi de înaltă calitate care să susțină clar utilizarea acestuia pentru vreo afecțiune medicală. Ce am învățat până acum? Unele produse care conțin lemn-dulce și alte ingrediente pot ajuta la ameliorarea simptomelor digestive. Dar rolul exact al lemnului-dulce în aceste efecte nu este clar. Există unele dovezi că gelurile aplicate pe piele, care conțin lemn-dulce, ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor dermatitei atopice (eczemei). Un număr mic de studii sugerează că utilizarea unei gargarisme sau a pastilelor cu lemn-dulce înainte de o intervenție chirurgicală ar putea ajuta la prevenirea sau reducerea severității durerii în gât postoperatorii. Citește și: Rodia – 10 beneficii minunate pentru organism Este sigur lemnul-dulce? Deși lemnul-dulce este considerat sigur ca ingredient alimentar, consumul în cantități mari sau pe perioade lungi de timp poate provoca efecte secundare grave, inclusiv creșterea tensiunii arteriale și scăderea nivelului de potasiu. Din cauza variației compoziției produselor pe bază de lemn-dulce, nu se poate spune cu certitudine ce cantitate este sigură sau nesigură. Efectele lemnului-dulce asupra potasiului și tensiunii arteriale sunt deosebit de problematice pentru persoanele cu hipertensiune arterială, boli de inimă sau boli renale. Se crede că unele efecte secundare sunt cauzate de un compus numit acid glicirizic. Lemnul-dulce din care a fost eliminată această substanță (numit DGL – lemn-dulce deglicirinizat) poate avea mai puține efecte secundare. Consumul excesiv de lemn-dulce în timpul sarcinii a fost asociat cu nașterea prematură și probleme de sănătate la copil. Nu există suficiente informații despre siguranța utilizării lemnului-dulce în timpul alăptării. Ai grijă de sănătatea ta – discută cu medicul tău despre orice tratament complementar pe care îl folosești. Împreună puteți lua decizii informate și bine fundamentate, potrviti nccih.nih.gov. Citește și: 10 alimente cu zero calorii pe care să le adaugi în farfurie