Kinetoterapie cu Claudiu Andron

|Andreea Pietrosel |
Kinetoterapie cu Claudiu Andron

Ce inseamna kinetoterapie si care este rolul ei ?

Pe scurt, kineoterapia este terapia prin miscare. Consta in utilizarea exercitiului fizic in scop profilactic (de mentinere a starii de bine, de prevenirea aparitiei problemelor cronice sau agravarii celor existente),  terapeutic (pentru vindecarea sau ameliorarea unor probleme de oase, muschi, articulatii– ex. tratamentul scoliozelor, tratamentul postoperator dupa proteza de sold, genunchi sau plastie de ligamente incrucisate) sau de recuperare.  Rolul kinetoterapiei este de a reda pacientului functiile le pierdute sau diminuate, cu scopul reintegrarii  familiale si socio-profesionale cat mai rapide. 

Cei mai multi ajung la kinetoterapie la recomandarea medicului. Exista persoane care isi dau seama ca au probleme care trebuie tratate si vin direct la kinetoterapeut ? Care sunt simptomele care ar trebui sa traga un semnal de alarma ?

Kinetoterapeutul are nevoie de un diagnostic pus de un medic specialist. O persoana care a fost diagnosticata cu o anumita problema care se preteaza la kinetoterapie se poate prezenta la un terapeut  pentru evaluare si tratament. Pentru aceasta ar fi nevoie de o trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist in care sa se precizeze diagnosticul medical. Daca cineva are o durere noua, vie, „rosie”, acuta, este bine sa se prezinte la un medic specialist pentru un diagnostic de certitudine. Pentru mai multe detalii puteÈ›i accesa link-ul.

O persoana sanatoasa care nu are nici o suferinta aparenta se poate prezenta direct la kinetoterapeut pentru sedinte de profilaxie – adica pentru mentinerea si imbunatatirea starii de bine prevenind aparitia unor eventuale probleme de oase, muschi, articulatii ca urmare a sedentarismului sau lipsei de miscare adecvata.

Care sunt cele mai frecvente probleme ale pacientilor tai?

Pacientii mei sunt, in general, persoane cu probleme de coloana, care stau de ani de zile la birou – mai mult de 6 ore pe zi la calculator sau pe scaun, sedentari, care nu au timp, chef sau le e frica sa faca gimnastica acasa sau la sala, care incep sa aiba dureri, sporadice sau constante si vor rezultate rapide. Ei prefera sa apeleze la un specialist care sa-i ajute.

Am experienta cu o gama relativ restransa de diagnostice medicale – probleme reumatice, ortopedice sau posttraumatice de coloana, genunchi, umeri, sold sau glezna. Mi-am propus sa fiu foarte bun pe o problematica clara si restransa pentru a avea rezultatele maxime posibile.

In cit timp ar putea pacientii sa simta efectele kinetoterapiei?

Kinetoterapia nu este voodoo. Efectele sunt cumulative in timp daca exista constanta. Unele efecte sunt mai rapide, unele sunt mai îndelungate. Depinde ce iti doresti!  Daca ai odata junghiuri intre omoplati si vrei sa scapi de durere e posibil ca in 1-2 sedinte sa uiti ca te-ai chinuit saptamani cu o senzatie de „cutit” sub omoplat, cu gatul aproape blocat si cu frica de a nu avea probleme cu inima sau plamanii dar daca vrei sa nu se mai repete acea senzatie atunci refacerea echilibrului muscular zonal poate dura o perioada mai lunga de timp.

Scopul meu este de a reda independenta pacientului – de a-l transforma din spectator al terapiei in actorul propriei recuperari. Asta consta in a-l responsabiliza, a-l face sa inteleaga ce are de facut si de ce… pentru a se simti mai bine. Ramane de vazut daca o sa si faca acele lucruri. Efectul vine direct proportional cu implicarea personala in acest proces si cu constanta in actionare.

 

Am citit un interviu in care se spunea ca pentut kinetoterapeuti nu exista pacienti irecuperabili. Asa e?

Este putin exhaustiv. De multe ori poti obtine ameliorari si uneori chiar recuperari totale. Sunt si situatiii in care esti pur si simplu observator. Eu sunt doar kinetoterapeut!

A evalua corect situatia, a sti cat de mult poti face bine, care sunt limitele, pana unde poti „intinde coarda” tine de realism profesional, buna informare si multa experienta. Niciodata nu promit ce nu pot face, dar ce promit realizez. Mai bine sunt mai rezervat la evaluarea initiala si poate obtin mai mult si atunci e „WIN-WIN Situation”, decat sa promit ce nu pot face si sa dau false sperante!

Kinetoterapia, in multe dintre afectiuni trebuie sa fie insotita de masaj terapeutic. Ce rol si ce beneficii are masajul ?

O…multe! Masajul este o forma de comunicare intre terapeut si corpul pacientului dincolo de cuvinte. Daca kinetoterapia este arta de a folosi miscarea, Masajul este arta atingerii terapeutice. Atunci cand treci cu mana peste o regiune din corp  poti sa „asculti” povestea zonei respective, porti purta apoi „un dialog”, poate o „negociere” si de ce nu, ar putea exista si o „confruntare” dar aproape cu siguranta la final va fi o placuta relaxare.

Contactul fizic pe care terapeutul in are cu pacientul il ajuta sa-i inteleaga mai bine problema, sa vada daca si cum o poate controla, dandu-i pacientului sentimentul ca se afla pe maini bune. Poate prin cuvinte reusesti sau nu sa castigi increderea celui din cabinet, dar daca el constientizeaza ca si tu simti si stii ce il doare, atunci se relaxeaz si te lasa sa-ti faci mai bine treaba.

Partea de tratament cu exercitii vine sa iti aduca speranta ca va fi mai bine chiar daca muschii sunt revoltati in lenea lor. Masajul vine sa aduca acea placere trecatoare  “acum” si sa mai indulceasca putin asteptarea disparitiei fenomenelor care te-au trimis la terapie.

 

Claudiu Andron este kinetoterapeut si il puteti gasi pe blog si pe Facebook.

 

Distribuie articolul pe: