Pe cand lucram intr-o agentie de turism, nu prea aveam multe bucurii, de ce sa mint. Insa exista o raza de soare ca imi lumina viata, din cand in cand: Domnul B., colaboratorul nostru de la Buzau. Cand trebuia sa treaca pe la noi, dl B. suna si intreba :”Ce va aduc, fetelor?” Si-atunci, printre valuri de saliva cuvintele ni se imbulzeau in gura si ne bateam pe telefon: “Covrigi, carnati, covrigi!!” Era bucatica noastra de Buzau, venita la Bucuresti. De ce trebuie deci sa fie emblema Buzaului in stema noastra nationala? Dincolo de alte valori, vom vorbi despre frumuseti si de-ale gurii, lucruri mai interesante pentru turism decat inventatorii si matematicienii. – Covrigii de Buzau Cui nu-i plac covrigii de Buzau, are precis o deficienta la papilele gustative. Felul in care ceva care se apropie atat de mult de pesmet, practic o paine uscata si tare poate avea un gust atat de incredibil incat ajungi sa mananci metri intregi de colane de covrigi va ramane pe veci un mister. Important este insa ca exista si-i iubim. -Pufuletii Ca sa ramanem la capitolul gustarele-drog, pufuletii de Buzau ne-au bucurat copilaria (generatiei mai lipsita de tentantii), si ne hranesc acum, intinsi lasciv si faramacios pe birou. Acum mai toata lumea produce pufuleti, dar daca apari cu o punga simpla, plina cu pufuleti buzoieni strambi si urati dar buni ca pacatul, lumea va sari pe tine. -Carnatii de Plescoi Bunicul meu era innebunit dupa carnatii de Plescoi. Eu l-am mostenit, si pana m-am facut mare am fost norocoasa posesoare a unei bucati vecina venita de la Buzau, careia ii aduceau rudele bunataturi. Abonament la Plescoi se numea ce faceam noi :). Cand apareau carnatii, bunicul trebuia sa se ascunda cu ei si sa-i piteasca prin frigider, pentru ca eram extrem de vigilenta. Am ramas cu slabiciunea pana in ziua de azi . -Babicul de Buzau Dar de babic ce sa mai spun? Era o delicatesa mult mai rara, dar la fel de apreciata. Acum incerc sa mananc de fiecare data cand imi cade in mana, dar realitatea e ca trebuie sa te duci in zona Buzaului ca sa ai parte de babicul adevarat. Babicul facut doar din carne, fara grasime, uscat natural si plin de ingredientul secret, care-l face BABIC: bulionul de ardei. – Iahnia cu ciolan Iahnie cu ciolan poti manca la orice restaurant (desi nu e recomandabil, ingredientele nu sunt proaspete), sau iti poti face acasa. Dar pentru a gusta adevarata iahnie, istorica si poetica, in locul ei de nastere, trebuie sa dai o fuga in preajma Buzaului. Daca ai o cunostinta cu bunica, care s-o gateasca, e cel mai bine. Insa si la restaurantele de tara de aici poti gasi iahnie adevarata, din aceea cu ciolanul fiert separat, cu rosii adevarate, ardei, ceapa buzoiana , cimbru si marar, gatita la cazan, in cantitati industriale. – Ceapa de apa Si pentru ca tot e un ingredient atat de apreciat in iahnie, si merge si ca garnitura, sa nu uitam de faimoasa ceapa de apa de Buzau. Ceapa rosie, dulce si iute, din care iti vine sa musti si sa plangi. Ceapa asupra careia te arunci cand apare in supermarketuri sau piete, si din care cumperi fara socoteala. Ceapa din care faci salata de ceapa cu cateva picaturi de ulei si otet. Oh, Buzau, we love thy ceapa! [next]– Tuica de Buzau Tot tataie, in ultimii ani, ma ruga sa ma intorc cu cate o sticla de tuica cand ma duc la Buzau. Toata viata a facut tuica lui proprie, despre care spunea ca e cea mai buna din lume :). Cand n-a mai putut face, a doua optiune era tuica de Buzau, galbena, frumoasa si parfumata :). – Podgoriile buzoiene Ca tot vorbim de galben, ce ziceti de-un Pietroasele-Dealu Mare? Da, da, de vin vorbesc. Celebrul vin din podgoriile Buzaului. Imi dau lacrimile acum cand ma gandesc la efectele unei sticle de…dar sa nu mai vorbim…e de baut! Podgoriile Buzaului: Merei, Pietroasele, Zoresti, Cernatesti, Ramnicu Sarat, Zarnesti toate acestea sunt locuri care dau un vin remarcabil, dar si privelisti nemaipomenite. Si daca tot am ajuns la turism, amintiti-va care era alternativa parintilor nostri la mersul pe litoral? Ati ghicit! – Sarata Monteoru Cea mai placuta clima din Romania. Veri superbe, fara temperaturi excesive, aer sublim. Si izvoarele cu apa minerala sarata! Vindeca orice. Statiune ridicata de boierul Monteoru in 1870, a fost exploatat la maximum de nobilimea vremii si, din pactae, astazi este in declin din cauza problemelor turismului romanesc. Insa cat de mult ar merita sa fie cea mai tare localitate balneara din estul Europei, daca ne-am iubi tara mai mult! – Vulcanii Noroiosi Pentru ca nu-s pe toate drumurile. In Europa baremi, mai mult sub apa. Si totusi noi ii avem, langa Buzau, de vazut si mirosit :). E singurul loc din Romania unde poti sa te crezi pe luna. Aceasta este motivatia mea in propunerea Buzaului ca parte a brandului de tara. Poate ca sunt influentata si fiindca am acasa ce a produs Buzaul vreodata mai bun pe lume. Dar nu e de impartit. Asa ca sa ramanem la astea. Avem sustinatori?