Intoleranta alimentara

|Ioana Tudorancescu |
Intoleranta alimentara

 

 Intoleranta alimentara este o alergie fata de alimentele des intalnite, aditivi sau coloranti alimentari. Se manifesta lent si poate fi cauza unor dereglari digestive, respiratorii, a retinerii de lichide, a obezitatii, a celulitei, a sindromul oboselii cronice, dar si a migrenelor si a bolilor dermatologice.

 

Aceasta hipersensibilitate alimentara se poate manifesta ca o alergie clasica sau ca o intoleranta alimentara, nealergica. Pot fi implicate mecanisme imunologice, enzimatice, toxice sau psihologice, iar la nivel intestinal, organismul poate genera anticorpi impotriva anumitor proteine provocand astfel boli cronice. Ea apare si in urma abuzului de alimente bogate in substante farmacologice ca histamina, tiramina, triptamina sau serotonina, prezente in vinul rosu, branza, avocado sau banane. Aceste alimente pot produce urticarie sau dureri de cap, in timp ce aditivii alimentari pot genera probleme respiratorii.

 

Cu testele de intoleranta alimentara se analizeaza reactia organismului in fata anumitor grupe de alimente, putandu-se afla, astfel, care alimente nu sunt metabolizate corect. Acest tip de informatie este utilizata de catre nutritionisti pentru a elabora diete personalizate si pentru a afla de ce consumul anumitor tipuri de alimente nu da rezultatele asteptate.

 

 

Una dintre marcile de test des utilizate, pentru a determina intolerante alimentare, este cel de provenienta britanica, Yorktest, care detecteaza prezenta anticorpilor IgG fata de un inalt numar de alimente, rezultatul demonstrand care sunt alimentele netolerate de pacient. Rezultatele se impart in trei grupe de diferite culori. Astfel in coloana de culoare rosie, sunt incluse alimentele care vor fi eliminate total din dieta pe o perioada de 6 luni, in coloana de culoare galbena se includ alimentele care prezinta un nivel scazut de anticorpi si se recomanda consumul lor o data la 4-5 zile, iar in coloana verde se gasesc cele care nu provoaca anticorpi si pot fi consumate fara restrictii.

 

Daca observati, deci, ca o dieta complexa, bazata pe fructe si legume, in care se respecta cantitatile recomandate si orele de masa nu da rezultatele asteptate pe termen lung, o varianta pentru a sti cu exactitate cauza este un test de intoleranta alimentara.

Distribuie articolul pe: