Intelege corect dieta vegetariana

Intelege corect dieta vegetariana

O astfel de dieta vegetariana poate fi si nesanatoasa daca contine prea multe calorii, sau grasimi saturate si putine elemente nutritive. Pentru a obtine energia necesara organismului, dieta vegetariana trebuie sa includa mai multe feluri de mancare si un numar moderat de calorii. Proteinele, vitaminele, si mineralele se gasesc in toate dietele de acest gen dar este necesar sa stiti cum sa le consumati pentru a avea o dieta sanatoasa.

Proteinele vegetale sunt in mazare, fasole, nuci, soia. Soia contine acelasi gramaj de proteine ca si carnea.

Caloriile – daca consumati cereale integrale si legume indeajuns pentru o zi, veti oferi corpului caloriile necesare pentru a avea energie.

Fierul – lipsa de fier este un dezavantaj pentru dietele vegetariene; cea mai bogata sursa de fier este carnea rosie. Oricum fasolea uscata, spanacul si fructele uscate sunt totusi o sursa destul de buna de fier.

Vitamina B-12 nu se afla in plante ci doar in alimentele de origine animala iar vegetarienii chiar au mare nevoie de aceasta vitamina. Iata ca totusi mai puteti gasi aceasta vitamina in cereale fortificate pentru micul dejun, in bautura din soia fortificata, acestea se gasesc ca supliment nutritiv de vitamine.

Vitamina D – vegetarienii ar trebuii sa aiba o sursa considerabila de vitamina D; persoanele care nu stau foarte multe la soare ar trebui sa ia un supliment.
   
Calciul – studiile arata ca vegetarienii absorb si retin mai mult calciu din mancare decat nonvegetarienii. Legumele verzi precum brocolii, spanacul reprezinta surse importante de calciu.
   
Zincul – este foarte important deoarece ajuta la cresterea si dezvoltarea organismului. Cerealele, legumele, nucile, alunele reprezinta o sursa importanta de zinc.

Sexul, varsta, bolile sau unele conditii de sanatate pot afecta in totalitate nevoile de proteine vegetariene, vitaminele, mineralele si caloriile de care corpul are nevoie. Femeile insarcinate sau care alapteaza prezinta alte nevoi; de aceea in astfel de cazuri este necesar sa consultati medicul nutritionist.

[next] Meniu vegetarian:

Dimineata
jumatate de ceasca de suc din fructe, natural 100%; o portie de fulgi de ovaz; doua felii de paine integrala din grau, doua lingurite de margarina si o lingurita de zahar .

Pranz
doua felii de paine integrala din grau, unt de arahide, dulceata, un morcov si o portie de telina, o banana

Cina
un ardei, un cartof copt, jumatate de cana de fasole verde, o salata cu ulei si otet, doua lingurite de margarina si un suc natural de mere.

Acest meniu contine urmatoarele:
calorii:             1687
proteine:          41 gr
carbohidrati:     259gr
grasimi:           62 gr
sodiu:             1828 mg
potasiu:           3203 mg


Sfaturi:

  • Este bine sa stiti ca avocado este o sursa bogata in proteine dar este si bogat in grasime.
  • Legumele de culoare verde inchis au mai multe elemente nutritive si sunt gustoase mai ales daca le preparati cu salata.
  • Laptucile au de opt ori mai mult beta-carroten si de sase ori mai multa vitamina C decat salata iceberg; iar daca nu le serviti proaspete, trebuie sa stiti ca daca le preparati la microunde 15% din vitamine se pierd, iar daca le fierbeti mai mult de jumatate din vitamine se pierd.


Adoptand dieta vegetariana veti avea o viata sanatoasa si veti scapa de kilogramele care va deranjaza.