In perioada de post, alimentatia are o alta structura, iar aportul de proteine este deficitar. Proteinele sunt fundamental necesare pentru organism, iar daca postul se intinde pe o perioada mai lunga de timp asa cum este in cazul postului Craciunului, in care ne aflam, proteinele de origine animala trebuie inlocuite cu proteine vegetale. Carnea isi gaseste un substitut excelent in nuci, ciuperci si fasole, dar si in preparatele din soia. La aceasta se adauga migdalele si lintea. Pestele gras poate fi inlocuit cu seminte de in, iar lactatele cu produse de soia sau cu laptele de migdale. De asemenea, trebuie consumate cat mai multe legume si fructe: mere, pere, portocale, mandarine, fasole, mazare etc. Evenimentul zilei recomanda celor care tin post si care cumpara produse de post din marile magazinme sa fie foarte atenti si sa citeasca eticheta. "Multe din produsele asa zis de post contin grasimi animale", a afirmat Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), citat de Evenimentul zilei.