Ingrasa-te corect in timpul sarcinii

Ingrasa-te corect in timpul sarcinii

 Pe langa toate astea, multe mamici se intreaba ce le asteapta la capatul celor 9 luni. Isi vor “reveni” oare repede la forma initiala? Se vor misca din nou fara probleme, vor putea face sport sau conduce la fel ca inainte? Sau vor arata ca vecina de la 2, care, dupa ce a facut doi copii, si-a dublat gabaritul si nu da semne ca s-ar topi la loc? 

In primul rand, nu exista un raspuns batut in cuie. Fiecare om este altfel. La aceeasi femeie, chiar si sarcinile sunt altfel, pot veni cu simptome total diferite iar experienta nasterii poate fi o surpriza de fiecare data. 

Tot auzim de cele 12 kilograme magice luate in timpul sarcinii. Sunt femei care chiar nu se ingrasa mai mult de atat in timpul sarcinii. Dar ce te faci cand sfarsesti ca mine cu peste 25? Am mers sute de kilometri pe jos, am urcat scari pana inainte sa nasc (eram mai vioaie decat neinsarcinatii din jurul meu), am mers la serviciu pana era sa nasc acolo, seara in general mancam doar fructe (ma scuzati, cate un kilogram daca erau struguri sau pepeni dar ma scuzam ca nu sunt decat fructe) si in general nu mancam mai mult decat mancam “inainte”. 

Este perfect normal ca in primul trimestru sa castigi intre 1,8 si 3 kilograme (numarul de kilograme variaza in functie de surse). Anumite tesuturi – mai ales masa musculara – cresc in aceasta perioada pentru a sustine sarcina si nevoile mai mari ale vitoarei mame. 

In al doilea trimestru, ai voie sa te expandezi cu jumatate de kilogram pe saptamana, deci un numar ideal de 6 kilograme ar trebui sa te insoteasca in luna a 7-a. 

In trimestrul trei vei mai lua cam 5 kilograme. Deci povestile cu „iei in greutate ma mult in ultimul trimestru” sunt mai mult povesti.

Dupa cum se vede, este absolut normala o creste graduala in greutte. Fluctuatiile bruste, in plus sau minus, sunt cele care ingrijoareaza doctorul poate mai mult decat o crestere mare in greutate de-a lungul intregii perioade a sarcinii, pentru ca ele pot semnala probleme serioase. In ultima parte a sarcinii, o crestere brusca in greutate poate insemna predispozitie la preeclamsie si deci la complicatii severe in timpul nasterii. Unele din simptomele preeclamsiei sunt retentia de apa si tensiunea crescuta. Daca experimentezi asa ceva, anunta-ti de urggenta medicul care iti supravegheaza sarcina. Tensiunea crescuta poate fi, de asemenea, doar consecinta unei greutati prea mari in timpul sarcinii. Este un cerc vicios, nu? 

[next]Unii spun ca poftele femeilor gravide sunt un moft, dar sa-mi spuna mie careva cum gestioneaza nevoia crancena de a manca fistic prajit sau seminte de dovleac in luuna a 8-a. Mi-am confrmat ulterior banuiala ca ambele contineau acizi grasi (omega3, omega6) de care copilul meu avea nevoie chiar in acea perioada. Aceasta deoarece isi desavarsea muinunea de sistem nervos care a mediat formarea unei santajiste mici care ne pupa pentru a ne sustrage diverse obiecte interesante la mai putin de un an jumatate de la nastere. 

Probabil nu lesina nimeni din cauza unei pofte si nu e nevoie ca doamna sa tanjeasca doar dupa alimente exotice (cum spun povestile de groaza care circula printre domnii soti), dar in mod cert femeia insarcinata trebuie sa-si asculte corpul si sa aiba o dieta variata si echilibrata, atat calitativ cat si cantitativ. Poate suna surprinzator pentru o anumita categorie de mame, matusi si bunici care ne indoapa “sa aiba copilul de mancare”, dar copii ai unor mame care nu au reusit sa manance mare lucru timp de luni de zile s-au nascut perfect sanatosi, la termen si cu greutatea in limite normale. Greutatea copilului este influentata de foarte multi factori,dar in niciun caz de cantitatea mare sau mica de mancare ingerata de mama in tmpul sarcinii. Un copil mare poate fi asa din cauza diabetului gestational al mamei, sau unul prea mic dar la termen poate fi asa din cauza tensiunii crescute a arterelor uterine. Uneori, cauzele retardului de crestere sau a macrosomiei raman ascunse sau sunt mult mai complexe decat mi-as permit eu sa elaborez aici. 

Este bine sa adopti o atitudine pozitiva si sa te indepartezi pe cat posibil de comentariile malitioase ale anumitor rude sau constinte care se leaga de greutatea ta.
Mentine o relatie stransa cu medicul care te supravegheaza si, daca este cazul, formati impreuna un program de nutritie si exercitii care sa te ajute sa te mentii in forma.