Vremea rece pune la incercare sistemul imunitar. Ce poti face pentru imunitate? Sa mananci! Dar nu orice ci varza, varza de Bruxelles, conopida si broccoli. Cel putin o leguma in fiecare zi. Am spus de zeci de ori, dar voi continua sa repet: sanatatea trece prin farfurie. Daca manaci ce trebuie si, mai ales cand trebuie, o mare parte din probleme, inclusiv racelile si virozele specifice sezonului rece si umed, o sa treaca pe langa tine fara sa te atinga. Varza, varza de Bruxelles, conopida si broccoli sunt ideale pentru imunitate si asta datorita unor compusi specifici si a unei concentratii mari de sulf pe care toate aceste legume o contin. Sulful functioneaza ca un antiviral natural, foarte activ daca atinge anumte concentratii in organism. Iar cele patru legume asta fac, cresc concentratia de sulf natural din organism si impulsioneaza sistemul imunitar. Toate aceste patru legume au capacitatea de a stimula secretia de mucus la nivelul mucoaselor aparatului respirator, activeaza procesele imune de la nivelul tubului digestiv si cresc imunitatea generala. Si asta nu este tot. Aceste patru legume au ca efect si stimularea regenerarii epiteliale la nivelul pielii. In ceea ce priveste efectele asupra sistemului imunitar si beneficiile pentru imunitate, cele patru legume determina cresterea activitati si a reactivitati limfocitelor. [next] Varza Varza de Bruxelles Conopida Broccoli Legumele din aceasta familie sunt pline de vitamine, sunt bogate in fibre, dar sunt sarace in calorii, asa ca se pot consuma in orice cantitate fara nici o grija. In plus, contin si niste compusi care blocheaza sau incetinesc dezvoltarea celulelor canceroase, ceea ce este un alt avantaj major pentru imunitate, scrie Life Goes Strong. Varza alba si rosie nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic, cel putin pana in februarie. Manaca de cate ori ai ocazia varza murata. Are toate beneficiile celei crude, plus o doza importanta de vitamina C. Varza de Bruxelles este o delicatesa daca o fierbi in aburi si o garnisesti cu ulei de masline, suc de lamaie, sare si mult piper peste care adaugi o mana zdravana de fulgi de migdale usor rumeniti. Conopida este delicioasa fiarta in aburi, coapta sau preparata sub forma de mancarica, cu putina smantana si multa verdeata. In ceea ce priveste broccoli, pe care special l-am lasat la urma, este unul din marile daruri facute de natura omului. Este bogat in minerale si vitamine si activeaza toate sistemele de protectie naturala. Copt sau fiert la aburi cu suc de lamaie si putin ulei este irezistibil. Cantitatile nu conteaza, pentru ca valorea calorica este nesemnificativa. Sa mai spunem ca toate aceste legume sunt ideale in dietele vegetariene si in curele de slabit. In concluzie sa faci totul pentru imunitate este nu doar usor, dar si foarte gustos!