Importanta manganului intr-o alimentatie corecta

Importanta manganului intr-o alimentatie corecta

Daca iti spun ca lipsa de mangan duce la declansarea unor boli, o sa ramai in prima instanta un pic confuz, poate si pentru ca multi dintre noi nu stim care este cantitatea necesara de mangan de care are nevoie organismul. De ce spun de care are nevoie organismul? Ei bine, pentru ca in sinteza multor functii din organism participa nutrienti (vitamina, minerale) proveniti din alimentele pe care consumam.

 

Dar, de fapt ce este manganul? Este un mineral esential, care in organism este prezent in cantitati reduse. In general organismul contine aproximativ 20 miligrame de mangan si marea majoritatea a acestuia se regaseste in: oase, rinichi, ficat si pancreas.

 

Functiile manganului

Manganul participa la multe functii din organism. In prima faza actioneaza ca si o coenzime, care faciliteaza numeroase procese metabolice din organism. Beneficiile manganului in organism sunt numeroase. Este implicat in formarea oaselor, participa la functiile tiroidei, la formarea tesuturilor de legatura, este implicat in functiile hormonilor sexuali, in absorbtia calciului, in normalizarea nivelului de zahar din sange, in functiile sistemului imunitar si in metabolizarea grasimii si carbohidratilor.

 

Dupa cum bine observi manganul este un mineral important in nutritie. Pentru a-i oferi organismului tau cat mai multi nutrienti, consuma fructe si legume cat mai putin gatite, indicat ar fi sa le consumi crude, detin multi nutrienti. Un alt mare beneficiu ar fi cantitatea ridicata de apa, care ajuta in restabilizarea nivelului optim de fluide din corp, sa nu uitam ca suntem 70% apa si avem mare nevoie de ea.

 

Mai mult de atat, manganul joaca un rol esential in sistemul nervos central, ca si antioxidant pentru formele toxice de oxigen, dar este benefic si in toleranta la glucoza. In plus, manganul intarzie procesul natural de imbatranire. Activeaza numeroase enzime, care sunt necesare pentru biotina, tiamina si vitamina C. Participa la sinteza acizilor grasi, colesterolului.

 

Se poate dovedi un mineral extrem de important in tratarea diabetului, artritei reumatoide, epilepsiei si schizofreniei.
Organismul are nevoie de mangan pentru a descompune amino acizi si pentru productia de energie. Este implicat in metabolizarea vitaminei B1 si E.

 

Surse de mangan
Ca sa te poti lauda cu o sanatate de tun trebuie sa adopti o alimentatie sanatoasa si cand spun asta ma refer la consumul de alimente bogate in mangan. Din fericire exista alimente cu un continut ridicat de mangan, in special fructele si legumele. Pe langa acestea mai sunt si: nucile, semintele, avocado, stafide, spanac, broccoli, fasole, cereale integrale, mazare si alte vegetale cu frunze verzi.

 

[next]Riscul unui deficit de mangan
Cu toate ca nu exista o doza recomandata de mangan, normal este sa consumam 5 miligrame pe zi. Daca nu consumi suficient de multe alimente bogate in mangan risti sa declansezi un deficit de mangan. Si ar trebui sa stii ca un deficit de mangan poate provoca multe probleme de sanatate, care include malformatia oaselor, ochilor, probleme cu auzul, un nivel prea mare de colesterol, hipertensiune, infetilitate, slabiciune, insuficienta cardiaca, pierderi de memorie, contractii ale muschilor etc.

 

Poti sa tragi si singur concluzia ca o alimentatie saraca in nutrienti se inscrie cu usurinta in lista factoriilor care declanseaza diverse boli. Deficitul de mangan este destul de rar si asta pentru ca se gaseste din belsug in multe dintre alimentele care-si fac loc in farfuria noastra.

 

Cu toate acestea expertii sunt de parere ca 37% din populatie prezinta un deficit de mangan, cauzat de o dieta nepotrivita, dar si de obiceiurile alimentare nesanatoase. Totusi sunt multi factori care inhiba absorbtia manganului. De exemplu calciul si fierul intervin in buna utilizare de catre organism a manganului.

 

Suplimentele cu mangan
Din fericire pentru toti aceia a caror alimentatie este saraca in nutrienti, exista suplimente nutritive. Cu toate ca este bine ca acesti nutrienti sa provina din alimentatie. In cazul unui deficit de mangan poti sa iei suplimente nutritive pe baza de mangan, in plus se gasesc pe piata. Sunt prezente in multe forme. Beneficiile suplimentelor nutritive pe baza de mangan.

 

S-a demonstrat ca administrarea de suplimente nutritive cu mangan a redus simptomele de osteoporoza, osteoartrita si sindrom premenstrual. In plus, s-a mai demonstrat ca aceste suplimente nutritive combat anxietatea, irascibiltatea si depresia mai ales la femei (mai ales cele care prezinta sindrom premenstrual). Suplimentarea cu mangan imbunatateste absorbtia unor vitamine, cum ar fi vitamina B, E si a unor minerale (magneziu).