Importanta indicelui glicemic al alimentelor in slabire

|Dana Lazar |
Importanta indicelui glicemic al alimentelor in slabire

Suntem obisnuiti atunci cand vrem sa slabim sa ne gandim la cate calorii consumam. Dar daca acestea nu conteaza atat de mult? Daca este mai important ce indice glicemic au alimentele?

 

Ce este indicele glicemic

Indicele glicemic masoara cat de repede un anumit aliment poate creste nivelul de zahar in sange. Consumarea de alimentele care au un indice glicemic ridicat, cum ar fi zaharul, duce la ingrasare.

 

Studiu privind nutritia

Cercetatorii de la Friedman School of Nutrition Science & Policy au analizat datele oferite de peste 16 ani de studii privind nutritia si au ajuns la concluzia numararea caloriilor pentru a slabi nu este cel mai corect pas. Daca faci asta crezi in mod gresit ca te ingrasi pentru ca mananci grasimi. Asa ca tai din dieta untul si branza. Rezultatul? Nu slabesti, ba poti chiar sa te ingrasi. 

Jessica Smith, unul dintre autorii studiului, atrage atentia: "Atunci cand oamenii consuma lactate cu continut scazut de grasimi obisnuiesc sa creasca consumul de carbohidrati. Si asta duce la o crestere in greutate." De aici

 

Cel mai important este cum combini alimentele

Exista alimente neutre din punct de vedere al indicelui glicemic. Unul dintre acestea este oul. Exista alimente cu indice glicemic scazut, cum ar fi pestele. Si exista alimente cu indice glicemic ridicat, ca zaharul, amidonul si cerealele rafinate.

Cheia ca sa iti mentii greutatea este sa nu combini alimentele cu indice glicemic neutru impreuna cu cele cu indice glicemic ridicat. Prin urmare, combinatiile alimentare sunt esentiale in mentinerea greutatii. Si combinatiile gresite de alimente pot explica de ce te ingrasi, chiar daca ai grija sa nu consumi multe calorii. 

 

Ce alimente sa consumi, ce sa eviti

– alege iaurt nedegresat, carne alba si fructe de mare

– evita: cartofi, paine alba, dulciuri

 

Mai multe despre dieta pe baza indicelui glicemic poti citi aici.

O lista cu indicele glicemic al celor mai consumate alimente puteti gasi aici.

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Distribuie articolul pe: