Iarna trebuie sa mancam mai mult?

|Otilia Ignat |
Iarna trebuie sa mancam mai mult?

 

Se spune ca iarna, din cauza frigului, necesarul de calorii al organismului creste si, in consecinta nu este nicio nenorocire daca mancam mai mult.

 

Iarna si vara, temperatura corpului are in jur de 37 de grade. Aceasta este una din constantele fundamentale ale organismului, fara de care nu poate functiona normal. Procesul prin care metabolismul este capabil sa mentina constanta temperatura interna se numeste termoreglare. Iarna, un intreg mencanism intra in functiune, ca un fel de soba interna, si produce suplimentul de caldura ce mentine constanta temperatura corpului, scrie Doctissimo.  

 

Si totusi, numarul de calorii pe care organismul le arde iarna nu este semnificativ mai mare decat numarul caloriilor arse vara. Expunerea la frig determina eliberarea unui hormon care accelereaza procesele metabolice la nivelul musculaturii cu scopul generarii de caldura. In paralel, mainile si picioarele raman reci ca efect al procesului de termoreglare, pe de o parte prin vasoconstrictia periferica, pe de alta cu scopul de a limita consumul de energie.

 

Daca expunerea la frig nu depaseste mai mult de doua ore pe zi, organismul nu ajunge niciodata sa arda lipide pentru a se incalzi. Asa ca depozitele adipoase, a se citi colaceii de pe burta si aripioarele de pe coapse raman neatinse. Deci temperaturile negative si zilele geroase de iarna nu tin loc de dieta si nu sunt o scuza pentru apetitul exagerat. In concluzie ideea ca iarna trebuie sa mancam mai mult, pentru ca ardem mai multe calorii din cauza frigului, este un mit si o cale prin care te poti alege doar cu multe kilograme in plus

 

Dorinta de a manca mai mult poate fi combatuta foarte simplu ajutand mecanismele de termogeneza. Imbraca-te bine. Poarta manusi, fular si ai mare grija de picioare. Foloseste sosete, incaltaminte calduroasa si renunta la tocuri, care incurca circulatia sangelui. Nu uita de principiul cepei. Un pulovar gros tine mai putin cald decat doua pulovere mai subtiri.

 

Ceaiurile si supele calde sunt un mijloc foarte eficient de a te incalzi si de a limita pofta de mancare. Ideal este ca la nicio masa sa nu lipseasca o bautura calda. Te incalzeste si te hidrateaza. Este foarte important ce mananci, pentru ca scopul este acela de a asigura, pe de o parte, un bun aport de zaharuri si carbohidrati pentru energia suplimentara consumata de procesele de termogeneza, pe de alta de a mentine in echilibru raportul dintre glucoza si insulina pentru a nu stimula senzatia de foame.

 

Nu in ultimul rand alimentatia este foarte importanta iarna pentru ca este cea mai eficienta cale prin care lupti impotriva gripei, virozelor, a depresiei, dar si cel mai bun mijloc prin care ai grija de pielea si de parul tau.

 

In concluzie nu uita ca iarna organismul are nevoie de zaharuri si carbohidrati, ca principale surse de energie pentru a face fata temperaturilor scazute, dar cu toate acestea nu este nici necesar, nici indicat sa depasesti numarul de calorii pe care le consumi, in mod normal, in perioada calda a anului, dupa cum gerul nu este o scuza ca sa renunti la dieta pentru slabit.

Distribuie articolul pe: