Ia ultravioletele in serios

Ia ultravioletele in serios

Vremea din ultima perioada a fost numai buna pentru plimbari in parc si activitati in aer liber, mai ales ca ne bucuram de primele zile insorite dupa o iarna care nu a fost prea prietenoasa cu noi. Pana cand caldura verii o sa isi intre cu adevarat in drepturi, mai avem cateva saptamani de ragaz. Cu toate astea, nu ar trebui sa ne lasam pacaliti de vremea blanda si sa uitam de protectia impotriva razelor UV. Chiar daca nu e inca vorba de temperaturi ridicate si cer perfect senin, aceste raze ne pot afecta la fel de mult ca si pe timpul verii.

Ce efect au razele UV asupra noastra

Razele UV sunt radiatii electromagnetice cu o lungime de unda mai scurta decat lumina vizibila, care se gasesc atat in lumina solara, cat si in surse artificiale (ecranul computerului, de exemplu). Exista 3 tipuri de raze UV, in functie de lungimea undelor: UVC, UVB si UVA. In timp, expunerea la cele din urma, fara a ne proteja, poate produce aparitia petelor maronii, cancer de piele sau imbatranirea prematura a acesteia. In plus, aceste raze penetreaza hainele, sticla si ne afecteaza inclusiv ochii.

Cum afecteaza razele UV ochiul

Influenta negativa a razelor UV nu se face insa simtita numai in zilele de vara, cu soare puternic – ele prezinta un pericol chiar si pe vreme noroasa. In acest caz, cei mai vulnerabili sunt ochii – exista riscul ca, in timp, expunerea la razele UV sa fie cauza cataractei, a arsurilor la nivelul corneei sau a tumorilor benigne.

“Exista perceptia eronata conform careia ochelarii cu lentile fotocromice sau ochelarii de soare sunt necesari numai in zilele cand soarele e foarte puternic. De fapt, razele UV sunt prezente pe parcursul intregii zile”, declara Horia Pirgu, specialist oftalmolog Essilor. “Mai mult, un studiu recent arata ca persoanele care si-au petrecut in adolescenta 4-5 ore in soare zilnic  in anotimpul cald sunt supuse unui risc de pana la 50% mai mare sa se imbolnaveasca de degenerare maculara (distrugerea progresiva a tesutului ochilor).”

Cum ne protejam ochii de razele UV

Indiferent de varsta si de problemele oftalmologice, toti ar trebui sa avem in vedere sanatatea ochilor nostri. Daca pentru cei care poarta ochelari cu dioptrii, purtarea ochelarilor de soare nu este o optiune, ei pot alege lentile fotocromatice, care suplinesc o a doua pereche de ochelari. Nici controlul oftalmologic periodic nu ar trebui uitat, mai ales daca ne confruntam deja cu probleme de vedere – medicii recomanda ca evolutia afectiunilor oftalmologice sa fie atent monitorizata.