Hrean

Hrean

Este foarte sanatos sa mananci hrean. Aceasta planta cu radacina carnoasa care seamana cu pastarnacul, este o incredibila sursa de beneficii pentru organismul tau, mai ales in sezonul rece. Denumirea stiintifica pentru hrean este armoracia rusticana. Originar din estul Europei, hreanul se foloseste la gatit, pentru gustul sau condimentat si aromat, dar si in medicina naturista pentru nenumaratele sale beneficii.

Radacinile de hrean contin o bogatie de vitamine si fitoncide. Acestea din urma sunt substante cu o eficienta actiune antibacteriana. In hrean se mai gasesc si uleiuri eterice, cele care sunt responsabile pentru gustul si aroma patrunzatoare a hreanului, care efect calmant.

Aceasta planta poate fi folosita in caz de infectii pulmonare si urinare, artrita, sciatica si guta. In plus, este indicat pentru o stare generala de bine, dar si pentru efectiunile diuretice. Se mai foloseste pentru eliminarea viermisorilor in cazul copiilor, iar uleiul din hrean este un excelent antibiotic. Pudra de hrean, sau hreanul ca atare este util si in reumatism, bronsita si pericardita, dar si dureri in gat. In aplicatii locale stimuleaza cresterea parului. Hreanul are actiune vitaminizanta, tonifianta, depurativa si de scadere a colesterolului. 100 g hrean contin aceeasi cantitate de vitamina C ca si citricele – 50 mg. Insa, in hrean, vitamina C se gaseste in combinatie cu fitoncide, substante cu rol de antibiotice.

In compozitia radacinei de hrean sunt vitamine din complexul B, necesare pentru functionarea sistemului nervos, pentru imbunatatirea memoriei, pentru mentinerea sanatatii pielii si parului, dar si potasiu, fosfor, fier, cupru, elemente indicate cardiacilor si la prevenirea retentiei de apa.

Substanta care da gustul picant ar radacinii de hrean creste secretia de suc gastric. Hreanul actioneaza inclusiv asupra grasimilor, fiind recomandat persoanelor care sunt la cura de slabire. Hreanul este folosit frecvent pentru condimentarea conservelor de legume, deoarece contine conservanti naturali, care previn fermentarea muraturilor.

Sosul de hrean include toate aceste beneficii.

Cum se face? Foarte simplu. Ai nevoie de vreo trei radacini de hrean proaspet. Pune-le in apa fiarta pentru cateva minute. Cand s-au racorit curata coaja si taie-le in bucatele. Pune hreanul intr-un robot de bucatarie, adauga doua linguri de apa, o lingura de otet balsamic, doua linguri cu ulei, o lingura cu varf de mustar de foarte buna calitate, sare, piper si doua lingurite cu zahar sau o lingura cu miere. Omogenizeaza bine totul, pana rezulta o parta. O poti pastra ca atare, la frigider vreme de o saptamana, intr-un recipient inchis. Cand vrei sa-l consumi adauga parti egale de pasta de hrean si smantana degresata sau iaurt gras. Se poate combina si cu lapte batut. Omogenizeaza bine si vei avea cel mai gustos si mai sanatos sos de hrean.

Sa mancam hrean! Este ideal iarna!