Hepatita C si alimentatia corecta

Hepatita C si alimentatia corecta

Stilul de viata si alimentatia
Rezerva-ti timp sa mananci asa cum trebuie, incet si sa-ti mesteci bine mancarea. Din multe motive exercitiile ar putea sa te faca sa te simti mai bine. Acestea iti pot creste apetitul. Si-n plus nu trebuie sa le faci in mod constant. Daca te simti obosit atunci odihneste-te. Daca exagerezi in privinta consumului de alcool si medicamente, acestea iti pot afecta obisnuintele alimentare, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra starii tale de sanatate.

 

Cum sa mananci sanatos
Sa ai o dieta sanatoasa implica alegerea unei varietati de alimente nutritive. Daca incluzi aceste alimente in meniu de asa maniera incat sa creezi o balanta, ii vei asigura organismului nevoia de energie, de crestere si refacere. Ca sa-ti asiguri zi de zi doza de vitamine si minerale, trebuie sa consumi cateva alimente din toate grupele, alternandu-le zilnic.
Iata cam ce trebuie sa consumi: legume pregatite la aburi, suc proaspat de legume, cereale integrale, legume, supe, peste, pui organic, curcan. Este esential sa-ti hidratezi corpul, o poti face band apa proaspata sau limonada.
Consuma zilnic fructe proaspete, de sezon. In functie de sezon si climat, adauga in meniul de zi cu zi cam trei fructe.

 

Asa cum probabil stii, pe langa o alimentatie sanatoasa este bine sa iei si suplimente nutritive. Antioxidantii foarte recomandati. Antioxidanti gasesti in lapte sau daca iei suplimente nutritive pe baza de vitamina E (400-800IU/pe zi), C (1-3 grame pe zi), extract din samburi de struguri (150-200 de mg/pe zi).
Asigura-te in incluzi in meniu suficienti acizi grasi, esentiali (ii gasesti in pestii grasi, oceanici). Alte vitamine benefice pentru sanatatea ficatului sunt cele din complexul B. 

 

Produsele lactate reprezinta o sursa excelenta de nutrienti benefici sanatatii.
Se poate dovedi de-a dreptul dificil sa-i asiguri organismului tau suficient calciu daca excluzi produsele pe baza de lapte din dieta ta. Unele produse lactate contin multe grasimi saturate. Daca iti doresti sa reduci considerabil de mult numarul de grasimi saturate (grasimi provenite de la animale) atunci opteaza pentru produse lactate cu putine grasimi sau produse lactate pe baza de soia, cu calciu adaugat.

 

Alimentele pe care trebuie sa le eviti
Este bine sa eviti consumul de alcool, alimentele picante (chilli, ceapa) care ti-ar putea sensibiliza stomacul. Poti sa folosesti in mancare usturoi, dar in cantitati moderate. Ghimbirul este considerat cea mai buna mirodenie si acest lucru se datoreaza efectului protectiv pe care il are asupra ficatului.
Evita sa-ti faci o obisnuinta din a consuma medicamente, mai ales aspirina, acestea actioneaza ca niste toxine la nivelul ficatului. Tot pe lista medicamentelor pe care trebuie sa le eviti sunt trecute antibioticele si antiinflamatorele.

 

[next]Evita prajelile, mancarurile grase pentru ca afecteaza ficatul.
Nu include in meniu stimulenti precum: cafea, ceai negru. Acestea cresc rata metabolismul, actionand ca niste stimulenti la nivelul sistemului nervos-central, crescand temperatura corpului.
Scoate de pe lista meniului produse care contin zahar rafinat precum: cafea, prajituri, inghetata sau produse care au in compozitie zahar alb, miere. Zaharurile rafinate afecteaza sistemul imunitar, stimuleaza metabolismul si cresc temperatura corpului.

 

Este bine sa reduci consumul de sare si asta pentru ca se stie ca multe produse alimentare procesate cum sunt conservele sau sosurile au un nivel ridicat de sare. Incearca sa folosesti mai putina sare sau sa incluzi in meniu varietati de mancaruri cu un continut redus de sare. Carnea slaba, rosie reprezinta o sursa importanta de fier, proteine si vitamine din complexul B. Nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze ca oamenii care sufera de heptatita C sunt afectati negativi in urma consumului de carne rosie.

 

In ceea ce priveste grasimile nu trebuie sa le excluzi pe toate din meniu. Toata lumea are nevoie sa consume un pic de grasimi pentru secretia hormonilor si pentru a le permite celulelor sa functioneze cum trebuie.
Locuitorii Australiei adauga in dieta de zi cu zi foarte multe grasimi, crescand astfel riscul de declansare a afectiunilor la inima, diabet si luarii excesive in grautate.
Totusi, oamenii sunt sfatuiti sa consume putine grasimi. Daca ai hepatita C s-ar putea sa te simti cam obosit sau sa-ti vina sa vomiti, chiar daca ficatul nu este afectat. Unii oamenii care au hepatita C au specificat ca au probleme de fiecare data cand includ in meniu grasimi. Pentru astfel de situatii cel mai bine este sa eviti consumul acestor produse pentru ca mai tarziu sa le introduci in meniu gradual.

 

Rolul ficatului
Ficatul reprezinta unul dintre cele mai importante organe din intreg corpul. Este precum o fabrica care transforma alimentele, din sistemul digestiv, in substante de care organismul are mare nevoie. Detoxifica organismul de substante precum alcool si resturi de mancare. Ficatul ajuta bila in procesul de digestie si absorbtie a grasimilor. Si poate face acest lucru chiar daca este afectat. Multe persoane care au virusul hepatitei C se simt bine. Oricum, virusul poate afecta celulele ficatului. Chiar daca ficatul nu este foarte mult afectat, exista tendinta ca organismul sa se simta bine. Acest lucru se datoreaza felului in care organismul lupta cu virusul hepatitei C.