Hanuka – bunatati traditionale

Hanuka – bunatati traditionale

Hanuka este o sarbatoare postbiblica care elogiaza evenimente intamplate in anii 160 i.e.n. Este vorba despre victoria macabeilor asupra grecilor si sirienilor care au vrut sa distruga religia mozaica si sa-i elenizeze pe evrei. Hanuka este o sarbatoare care isi schimba data, in fiecare an, iar anul acesta incepe la 1 decembrie, cu ceremonia aprinderii luminilor in candelabru cu sapte brate – menora, unul din simbolurile consacrate ale statului Israel. Se crede ca obiceiul crestin de a aprinde lumanari si de a decora cu lumini pomul de Craciun, isi au radacina in Hanuka.

 

Celebrele clatite de cartofi

Din punctul nostru de vedere, cel mai important este ceea ce se aseaza pe masa de Hanuka, seara de seara, dar mai ales in cea de a opta zi a sarbatorii, cand toate lumanarile Sarbatorii Luminilor ard vesele in mijlocul mesei.   

Traditia impune ca din nicio casa de evreu sa nu lipseasca clatitele facute din legume (cartofi, dovlecei, chiar si telina), gogosile, friptura de vaca si de pui si salatele de tot felul. Pe masa trebuie sa fie masline, miere de albine si ulei de masline, care in simbolistica iudaica este cel care a tinut aprinse flacarile de Hanuka. Traditia cere ca pentru pregatirea mesei de Hanuca sa nu se foloseasca decat ulei de masline.  

 

Clatite de legume

 Clatitele de cartofi (din cartofi rasi, amestecati cu faina si oua si prajiti in ulei incins) sunt mancarea traditionala, care in timp s-a divesificat, iar in loc de cartofi se folosesc si alte legume: dovlecei, varza, praz toate servite cu sosuri de smantana, iaurt si usturori.  

 

Friptura cu legume 

[next]Friptura de pui si cea de vaca sunt vedete in meniul de Hanuka, insotite de cele mai variate salate de legume crude (varza, mai ales) sau garnituri de legume. Specifica este o mancare de carne de pui cu linte sau fasole (verde sau uscata). 

Traditionale pe masa de Hanuka sunt usturoiul si maslinele verzi prajite. Catei de usturori intregi sunt opariti, dati prin faina si ou batut, apoi prin pesmet si prajiti in ulei incins. Prin acelasi proces tehnologic trec si maslinele, curatate de samburi. Usturoriul si maslinele pregatite astfel se servesc calde, impreuna. 

 

Usturoi si masline verzi prajite 

Gogosile umplute cu gemuri de fructe, jeleuri si miere sunt un alt preparat traditonal spre fericirea copiilor carora in buna masura sarbatoarea le este dedicata. Exista si gogosi umplute cu branza dulce si stafide (foto sus), facute din aluaturi dospite, coapte sau prajite in ulei. Placintele cu mere si cozonacul (babka) sunt alte preparate specifice pentru Sarbatoarea Luminilor. Clatitele de cartofi au si o varianta dulce – clatitele cu mere, aromate cu scortisoara si servite calde, cu miere si nuca.  

 

Gogosi umplute 

Sa spunem ca in fiecare seara, copiii primesc daruri simbolice si bani, ca o promisiune pentru un viitor bun. Hanuka este una dintre cele mai vechi sarbatori. Este un moment de veselie in care familiile se aduna si se bucura impreuna.

Hanuka fericit!