Mie imi place sa mananc gutuile proaspete, dar nu ma pot abtine cand mama, mare gospodina de altfel, nu ca mine, face dulceata de gutui. Mirosul, mai abtil ca un intrus, invadeaza fiecare coltisor din casa si cand zici ca nu ti-e foame, brusc ti se deschide apetitul. Hmm…miroase asa de bine! Si evident ca putin cate putin se intrece masura. Din nu vreau decat o lingurita, se ajunge foarte usor la cateva linguri zdravane, pana cand simt ca limba are gustul dulcetii, iar dintii mei, chinuiti de la atata dulce, striga disperati dupa ajutor. Insa in ciuda acestor aspecte de fiecare care data cand simtul meu olfactiv repereaza in casa miros de dulceata de gutui nu ma pot abtine sa nu gust un pic. Bine, bine recunosc! Ma indop! E bine acum? Dar, asa cum va spuneam si mai devreme gutuile sunt foarte sanatoase. Eu va recomand sa le serviti crude de fiecare data cand e posibil (aceeasi regula se aplica si in cazul legumelor). Sunt inrudite cu merele si perele (asta explica forma lor) si raportat la greutatea lor gutuile sunt”mine” de vitamine si minerale. Sunt o sursa buna de vitamina A, fibre si fier. Gratie continutului de fibre le puteti include cu succes in dieta, caci acesti nutrienti va vor satura mai usor. Ceea ce este grozav este faptul ca au o cantitate destul de mare de pectina, motiv pentru care se folosesc in gemuri si dulceata. Va mai dau un sfat le puteti folosi si in tocanite. Privind valoarea nutritiva a acestora, aflam ca o gutuie de 100 de grame contine: 4 mg de sodiu; 60Kcal; 197 mg de potasiu; 8 mg de magneziu; 0,7 mg fier; 8 mg de calciu; 40 de micrograme de vitamina A;8 mg de magneziu; 8 micrograme de acid folic; 0,4 mg de proteine; 1,9 mg de fibre; 12,53 mg de zaharuri, 15,3 mg de carbohidrati; 0,10 mg de grasimi; 83,3 mg de apa, 0,2 mg de niacina; 0,04 mg de vitamina B6; 15 mg de acid ascorbic. Beneficii Va spuneam ca fibrele din gutui grabesc satietatea si in plus ajuta digestia. Un alt beneficiu al consumului frecvent de gutui il reprezinta reducerea nivelului de colesterol, acel bad colesterol, care ne pune sanatatea inimii in pericol. Dupa cum ati vazut, gutuile sunt bogate in nutrienti, fiecare dintre ele joaca cate un rol in organism. Potasiul le recomanda pentru preveninrea bolilor de inima, reusind astfel sa mentina o tensiune optima. Antioxidantii din ele le recomanda in lupta cu radicalii liberi, care distrugand ADN-ul favorizeaza declansarea cancerului. Mai tineti minte ca atunci cand eram mici, parintii obisnuiau sa ne dea sa mancam feliute de portocala sau lamaie pentru ca au multe vitamine si nu mai raceam asa usor iarna? Eh, s-a descoperit ca gutuile au si ele proprietati antivirale. Si daca va vine greu sa mancati gutuile proaspete, puteti sa le servi sub forma de suc. In plus, sucul de gutui este recomandat persoanelor care sufera de anemie: afectiuni cardiovasculare, afectiuni respiratorii, afectiuni ale tractului gastrointestinal si astm. Un adevarat medic in halat galben, gutuia scade riscul declansarii bolilor de inima, datorita vitaminei C. Cand eram mica obisnuiam sa iau vitamina C pentru ca-mi placea foarte mult gustul acrisor. Stati linistiti nu le serveam ca pe niste bombonele. Doamne fereste! Azi, fac acelasi lucru, iau zilnic vitamine, mai ales daca stiu ca mi-am delectat simtul gustativ cu ceva bogat in calorii si atat. Sanatatea vine odata cu gutuia Ei bine da! Nutritionistii si oamenii de stiinta fac front comun: consumul frecvent de gutui mentine sanatatea. Un alt motiv pentru care sunt recomandate in prevenirea bolilor de inima se datoreaza continutului redus de grasimi saturate. Pentru ca detine proprietati antiviale, gutuia devine un aliment de baza in tratamentul pentru: diaree, dizenterie, tuberculoza, dar si in ulcerul gastric. Eh si am terminat cu portia de sanatate pe ziua de azi. Sper ca unora dintre voi sa va fie de un real folos informatiile din materialul de azi. Daca aveti intrebari puteti sa le adresati unuia dintre specialistii nostrii. http://www.dietetik.ro/comunitate/intreaba-specialist