Gustarea de 17 calorii care poate combate ridurile, proteja vederea și preveni cancerul

Gustarea de 17 calorii care poate combate ridurile, proteja vederea și preveni cancerul

Gustarea de 17 calorii care poate combate ridurile, proteja vederea și preveni cancerul este caisa. Fructul adesea uitat, este cunoscută și sub numele de prună armenească, datorită abundenței sale în Armenia antică. Dulce, delicioasă și cel mai apropiat secret al longevității, caisa te ajută să arăți uimitor în același timp.

Pentru cei care vor să slăbească înainte de vară, acest fruct cu conținut scăzut de grăsimi are doar 17 calorii per porție. În timp ce o consumi, îți îmbunătățește sănătatea ochilor și reduce riscul de cancer.

Caisele sunt pline de beta-caroten – un antioxidant puternic pe care organismul îl transformă în vitamina A, esențială pentru menținerea unei vederi sănătoase. Beta-carotenul este responsabil pentru culoarea portocalie intensă a caiselor, la fel ca în cazul altui superaliment bine cunoscut – morcovii.

Gustarea de 17 calorii care poate combate ridurile

Cercetările au arătat că vitamina A poate reduce apariția ridurilor prin stimularea producției de colagen. Conținutul ridicat de apă al caiselor – 85% – menține pielea netedă și suplă, la fel ca suprafața acestui fruct.

În ceea ce privește coaja, decojirea te poate priva de unele beneficii importante pentru sănătate. Smburele trebuie aruncat deoarece este toxic,

„Coaja caiselor conține cea mai mare parte a fibrelor lor,” a explicat anul trecut Beth Czerwony, nutriționist dietetician la Cleveland Clinic. „De asemenea, poți crește aportul de fibre consumând caise uscate – acestea conțin de aproximativ trei ori mai multe fibre decât cele proaspete. Dar nu exagera, pentru că au și de aproape șase ori mai mult zahăr.”

Deoarece caisele sunt bogate atât în fibre solubile, cât și insolubile, ele contribuie la menținerea sănătății sistemului digestiv.

„Atât fibrele solubile, cât și cele insolubile sunt esențiale pentru sănătatea intestinală, iar caisele le conțin pe ambele”, explică Beth Czerwony. „Fibrele insolubile ajută la menținerea scaunului moale, favorizând mișcările intestinale regulate, în timp ce fibrele solubile hrănesc bacteriile benefice din intestin.”

Fibrele sunt, de asemenea, un aliat al gestionării greutății, deoarece oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp, adaugă specialista.

Citește și: Tort de caise

Caisele protejează ochii și previn cancerul

Caisele conțin luteină și zeaxantină – antioxidanți care acționează ca niște „ochelari de soare naturali” pentru ochi, protejându-i de lumina albastră dăunătoare.

Nu în ultimul rând, combinația de fibre și antioxidanți ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Adică acele substanțe chimice care provoacă stres oxidativ și deteriorarea celulară. Studiile le-au asociat cu boli cronice precum cancerul și afecțiunile cardiace, potrivit nypost.com.

Combaterea radicalilor liberi poate, de asemenea, reduce inflamația intestinală, îmbunătățind astfel digestia per ansamblu.

Cum să consumi caise

Caisele sunt excelente ca gustare de sine stătătoare, dar pot fi ușor utilizate și în diverse preparate:

  • Transformate în gem
  • Adăugate în iaurt
  • Combinate cu mixuri de nuci
  • Folosite în deserturi
  • Ca garnitură pentru preparate din carne
  • Adăugate în platouri cu mezeluri

Citește și: Fructul pasiunii