Greutatea in sarcina

Greutatea in sarcina

Conform recomandarilor Institutului de Medicina din SUA se considera normala o crestere in greutate de 2 kg in primele trei luni, indiferent de greutatea initiala a mamei.

In cazul gestantelor cu un IMC sub 18,5 se recomanda cresterea cu 500g/saptamana in al doilea si al treilea trimestru, femeile cu o greutate normala vor creste in greutate cu 420g/saptamana, iar cele supraponderale cu 220-280g/saptamana incepand din luna a patra.

Greutatea ideala capatata pe perioada sarcinii va fi de:

12,5-18 kg in cazul femeilor cu un IMC de 18,5
11,5-16kg in cazul celor cu un IMC de 18,5-24,9
7-11,5kg in cazul celor cu IMC de 25-29,9
5-9kg in cazul celor cu un IMC mai mare de 30

Pentru a putea controla cresterea in greutate este important de stiut distributia medie a kg castigate pe perioada gestatiei, in cazul femeilor normale, dupa Michael Lu de la Universitatea din Los Angeles: depozitele de grasime cantaresc 3,350kg, fluidul extracelular si extravascular 1,480kg, volumul sanguin 1,450kg, uterul si glandele mamare 1,380kg, lichidul amniotic 0,8kg si placenta 0,65kg.

In ceea ce priveste dieta, pentru a nu suferi riscuri de boli cardiovasculare sau diabet si pentru a asigura programarea genetica corecta a fatului se recomanda o alimentatie echilibrata, cu o cantitatea suficienta de legume si fructe care vor garanta proportia adecvata intre hidratii de carbon, proteine si grasimi.

Este normal ca femeile insarcinate sa aiba o senzatie de foame accentuata, de aceea se recomanda planificarea dietei evitand alimentele bogate in zaharuri sau grasimi intre mese si inlocuirea lor cu muesli sau fructe.

Nutrientii care vor capata o atentie deosebita pe perioada sacinii sunt acidul folic, gasit in vegetale, care se va consuma inainte si in primele doua luni de gestatie pentru a evita defecte ale tubului neural, fier in al doilea si al treilea trimestru pentru a evita anemia.

Pe lista punem si  omega 3, care asigura buna desfasurare a sistemului neurologic al fatului, intalnit in peste si calciu, abundent in produsele lactate si care va ajuta la buna desfasurare a sistemului osos, nervos si a aparatului circulator.