Grecia la furculita romanului

Grecia la furculita romanului

Am vizitat de trei ori Atena, o data zona Salonicului si ultima oara nordul Greciei, intr-o bijuterie de localitate la Marea Egee, nedescoperita inca, din fericire, de puhoaiele de turisti: Keramoti. De fiecare data am luat masa la taverne, am discutat cu chelnerii, am intrat in bucatarii, am fost interesat de ce inseamna cu adevarat bucataria greceasca pentru sufletul locuitorilor sai. Si mi-am dat seama ca e firesc sa ne placa atat de mult bucataria acestei tari, fiindca, in multe cazuri, suntem ca grecii: cu chef de viata si de distractie, iar mesele in familie sunt foarte importante.

Bucataria greceasca face parte din marea familie Mediteraneeana, beneficiind si de puternice influente si din Asia de sudvest. Trebuie spus despre bucataria acestei tarei calde ca este una conservatoare, in care fineturile de gen Michelin nu se regasesc; practic, bucataria din aceasta tara urmeaza sufletul  poporului  grec de mii de ani. Asa cum se gatea acum 500 de ani, de exemplu, in mare parte asa se gateste si astazi in zonele rurale ale Greciei clasice. De aceea, Grecia nu are bucatari-sefi recunoscuti pe plan mondial. Hai sa descoperim impreuna bunatatile acestei bucatarii apropiate de spiritual balcanic, in care, vrem nu vrem, ne regasim cei mai  multi dintre noi.

 

Cele patru elemente centrale ale bucatariei grecesti

Bucataria din Grecia are patru elemente importante si care, combinate, dau rezultatul atat de iubit de gurmanzii din toata lumea: 1 – ingrediente proaspete si de calitate; 2 – folosirea adecvata a mirodeniilor si a ierburilor; 3 – faimosul ulei de masline; 4 – simplicitatea.

Si o mica gluma, veche de cand lumea in Grecia: Cum stie un barbat ca va avea o sotie de nadejde? Raspuns: Daca viitoare sa nevasta stie sa gateasca atunci nu va avea probleme.

 

Ingredientele de baza

Ca orice alte bucatarie mondiala, si cea greceasca are mai multi piloni pe care se bazeaza sutele de preparate. In general, grecilor le place mancarea preparata cat mai putin si cat mai natural.

Uleiul de masline – toata tara este plina de plantatii de maslini, Grecia fiind printre cei mai mari cultivatori de masline din lume; prin urmare, uleiul de masline se foloseste la marea majoritate a felurilor de mancare; cele mai cunoscute masline sunt cele din regiunea Kalamata, pe care le veti regasi in salata traditionala greceasca; cand ajungeti in vacanta in Grecia, si mai ales daca sunteti cu masina personala, va sfatuiesc sa va cumparati un bidon de ulei de masline de doua sau cinci kilograme, extravirgin, fiindca preturile sunt avantajoase.

Ierburile – in prinicpal cimbrul, menta, oregano, foi de dafin, chimen, marar; ierburile se folosesc de la salate (puse peste branza feta), dar si la alte preparate; ceea ce este cu adevarat special legat de ierburi si de condimente in Grecia este faptul ca acestea nu sunt folosite niciodata in cantitati mari, care sa deturneze gustul alimentului sau produsului principal din farfurie;

Legumele – reprezentate de rosii, castraveti, vinete (care se pregatesc in multe feluri, ca si preparat principal), dovlecei, fasole si ceapa; agricultura greceasca dezvoltata a lasat insa, din fericire, multe spatii libere pentru micii producatori asa ca nu trebuie sa va mirati daca veti ajunge in orase mai mici si veti descoperi legume de mare calitate la magazine mici; cine a gustat legumele in Grecia a descoperit de fiecare data acelasi lucru: sunt foarte gustoase, lucru valabil si in cazul fructelor;

Carnea – paradoxal, desi laptele de oaie si de capra este cel mai folosit, carnea acestor doua animale nu reprezinta primele optiuni, ci tot carnea de porc, pui sau vita; doua dintre cele mai renumite specialitati grecesti, souvlaki si gyros, n-ar putea exista fara carne, asa ca trebuie spus ca in ciuda abundentei de legume si de fructe proaspete, grecii sunt considerati totusi un popor carnivor;

Pestele si fructele de mare – probabil grecii se bat cu spaniolii pentru titlul de “tara europeana cu cel mai bun si variat peste”; un etalon al zonelor apropiate de apa, produsele din peste alcatuiesc aproape jumatate din preparatele culinare din Grecia; servite reci, fripte sau la gratar, pestele si fructele de mare nu sunt neaparat o delicatesa ci produse disponibile oricui; daca ajungeti in Grecia cereti o specialitate care se bucura de succes din ce in ce mai mare: calamari umpluti cu branza feta si cu rosii si apoi facuti la gratar – veti plange de bucurie!

Branza – reprezentata in special de Feta, produs creat din minimum 70% lapte de oaie sau de capra; se foloseste de la salate pana la alte feluri de mancare principale, sau chiar ca desert, in dulciuri pe baza de miere;

Mierea – in combinatie cu nucile, reprezinta un ingredient important in prepararea deserturilor, in principal pentru baklava, prajitura nationala a Greciei; tot aici veti gasi o specialitate deosebita, care trebuie incercata: mierea de cimbru.

 

 

Feluri renumite de mancare

Masa traditionala greceasca este o impletire de gusturi stropita cu veselie, ganduri bune si ceva tarie. Nu degeaba se spune ca degeaba orice om care nu e grec se va chinui degeaba la el acasa sa reproduca o masa greceasca si nu va reusi acest lucru, chiar daca va avea la dispozitie aceleasi ingredient proaspete si gustoase.

Horiatiki (Salata greceasca) – este cea mai cunoscuta, simpla si gustoasa salata greceasca: se face din felii de rosii, felii de castraveti, branza feta (portie generoasa), ceapa (rosie in majoritatea cazurilor), ulei de masline, sare, piper si oregano, la care se mai adauga, optional, capere sau sardine, insa depinde acest lucru foarte mult de zona; este foarte populara in special in lunile de vara;

Verdict dietetik.ro: puteti consuma fara probleme acest preparat dimineata, la pranz si seara. Ingredientele proaspete, naturale, sarace in calorii – iata elemente care intaresc demonstratia.

Tzatziki – celebrul iaurt pe baza de lapte de oaie sau de capra, imbogatit la nivelul gustului cu felii de castravete sau castravete ras, uneori menta, sare, usturoi, ulei de masline si patrunjel; se consuma fie ca gustare, pus pe paine (pita) fie ca garnitura sau sos pentru carnea de la souvlaki sau de la gyros;

Verdict dietetik.ro: este un preparat gras, insa gustos. Daca nu-l consumati alaturi de paine sau de carne, ci simplu, atunci nu este atat de nociv in lupta cu caloriile.

Saganaki – un preparat simplu si foarte gustos; o bucata de branza feta din lapte de oaie este prajita sau facuta la cuptor, in cele mai multe cazuri simpla, insa in unele variante apare si coaja din ou;

Verdict dietetik.ro: Sa spunem ca daca stati o saptamana in Grecia, e in regula daca veti consuma acest produs de maxim doua ori.

Kleftiko – reprezinta carnea de miel cu os, pregatita la cuptor la foc mic, dupa ce a fost marinata in suc de lamaie si de usturoi;

Verdict dietetik.ro: unul dintre preparatele care necesita un timp de pregatire mai mare, insa rezultatul final este delicios; asortati mereu o salata greceasca la acest fel consistent de mancare.

Souvlaki – printre cele mai cunoscute frigarui din lume; deobicei se fac din carne de porc si doar uneori din carne de pui; se pun si felii de rosii si de ceapa; se servesc alaturi de cartofi prajiti si de tzatziki, alaturi sau in pita fierbinte;

Verdict dietetik.ro: sunt un preparat gras, in combinatie cu pita folosita; totusi, fiindca a fost facuta la gratar, carnea si-a pierdut o parte din grasimi; nu exagerati.

Gyros – este ceea ce romanii cunosc mai mult sub denumirea de “shaorma”, insa sunt putine asemanari, din fericire. Carnea (porc, pui sau vita) este facuta la foc vertical si se taie marunt apoi se pune in pita calda, alaturi de sosul de tzatziki, de rosii, ceapa si de cartofi prajiti; secretul unui gyros gustos sta mereu in pita, nu in carne, pita trebuind mereu, dar absolut mereu, sa nu fie nici moale, dar nici tare, sa fie usor incalzita si atinsa inainte de carne pentru a se impregna cu sosul natural al acesteia;

Verdict dietetik.ro: Gurmanzii inraiti spun ca gyrosul este cel mai gustos preparat grecesc, adeptii unei vieti dietetice sunt de alta parere, gandindu-se la numarul enorm de calorii degajate. Eu spun asa: nu trebuie sa va speriati daca mancati un gyros chiar la doua zile, in vacanta, important e sa nu devina o obisnuinta acest obicei, fiindca atunci, intra-adevar, veti pune nu doar kilograme in plus, dar si grasimi rele pentru inima si pentru sange. Totusi, nu consumati seara gyros, ci la inceputul sau la mijlocul zilei, pentru a avea dupa aceea suficent timp sa ardeti caloriile.

 

Bauturile din bucataria greceasca

Desi nu sunt prea cunoscute pe plan mondial, vinurile grecesti se bucura de mare popularitate in Grecia, aceeasi situatie intalnindu-se si in Romania cu vinul romanesc. Grecii asorteaza vinul la toate mancarurile cu carne, dar si la dulciuri. Cel mai popular vin este cel alb de Retsina, care trebuie baut doar foarte rece. Retsina este un vin proaspat, care nu trebuie invechit. Dupa vin, berea este larg raspandita, Mythos fiind cel mai important nume al acestei industrii.

Dintre bauturile mai tari, ouzo este de departe simbolul Greciei, pe baza de anason, dar nu toti o pot bea, din cauza aromei puternice si intepatoare. Ouzo se bea mereu inainte de inceperea mesei principale, iar in tavernele care se respecta va va fi oferita din partea casei.

Cafeaua neagra greceasca este tare si nelipsita de la orice desert, iar finalul meselor este rezervat unui coniac de calitate, in cele mai multe cazuri acesta fiind celebrul Metaxa. In fine, in ultimii 15-20 de ani in greci a intrat mania: se bea foarte multa cafea frappe, in special in perioada calduroasa a verii.

 

Ponturi din bucataria greceasca

  • Starterele acestei bucatarii poarta denumirea de mezedes: sunt clasicele startere, compuse din pita, salate, vinete coapte, legume la tigaie. E bine sa gustati din fiecare cate putin pentru a va obisnui cu gusturile si cu aromele.
  • Micul dejun nu este bogat, din contra, consta in cafea si cel mult cateva produse de patiserie.
  • Cele mai bune mese, din punct de vedere al gustului si al consistentei, le veti gasi la Taverne, localuri aflate deobicei in centrul localitatilor, pe coasta litoralului sau in zonele preponderent turistice. Nu uitati: unde vedeti puhoi de oameni la mese, acolo trebuie sa mergeti fiindca acest lucru inseamna ca localul este recunoscut pentru mancarea de calitate si pentru atmosfera unica greceasca;
  • Fiind un popor balcanic, grecii prefera sa manance in familie, indifferent ca acest lucru se intampla acasa sau la taverna. Deasemenea, nu este indicat sa refuzati multele feluri de mancare, in unele zone constituie o impolitete. Gustati macar cate putin din fiecare!

CONCLUZIE: Din nord in sud, de la est la vest, oriunde veti merge in Grecia si veti lua masa intr-o taverna traditionala veti regasi mereu aceleasi ingrediente: mancare gustoasa, atmosfera relaxanta si dorinta de a nu mai pleca de acolo niciodata. Prietenoasa su cu vegetarienii, dar si cu adeptii unei vieti stricte din punct de vedere dietetic, bucataria din Grecia impaca insa si gusturile gurmanzilor desavirsiti. Un amestec fericit pentru toata lumea, ce poate fi mai gustos? Iata asadar doar cateva motive pentru care nu trebuie sa ratam nici o oportunitate de a lua o masa greceasca traditionala. E utila pentru organism, utila pentru moral, utila pentru viata noastra de zi de zi.