Asa cum probabil stii, caloriile reprezinta o sursa de energie pentru organism. Cu cat mananci mai putin, decat necesarul zilnic de calorii, raportat la stilul tau de viata dar si in functie de unii factori (varsta, sex) te simti slabit, iar lipsa nutrientilor esentiali duce la aparitia deficitelor si implicit a unor afectiuni. Pe de alta parte un consum prea mare de calorii, raportat la doza zilnica de calorii, favorizeaza aparitia depozitelor de grasimi. Dupa cum bine observi este esential sa-i asiguri organismului doza necesara de calorii, nici mai mult, nici mai putin. Dar asa cum precizam anterior acest lucru se schimba in functie de unii factori (sex, varsta, stil de viata) cu toate ca o dieta sanatoasa promoveaza un consum de 1800-2000 de calorii pe zi. In urma unor studii a reiesit ca o calorie provenita din grasimi determina o valoare de crestere in greutate, asemanatoare cu cea a unei calorii provenita din carbohidrati. Si iata asa se nasc tot felu de discutii. Ai tendinta sa mananci mai mult daca consumi calorii provenite din carbohidrati sau dimpotriva daca consumi calorii care au ca sursa grasimile? Raspunsul l-am putea gasi daca am analiza acele persoane carora li s-a recomandat timp de un an de zile sa adopte diete sarace in carbohidrati/bogate in grasimi sau diete sarace in grasimi/bogate in carbohidrati. Ceea ce lasa posibilitatea sa credem ca una dintre diete promoveaza mai mult senzatia de satietate, adica ai tendinta sa scapi mai usor de kilogramele in plus. Studiile arata ca procentajul de calorii provenite din grasimi are un impact foarte mic asupra pierderii in greutate, pe termen lung. In studii s-a observat ca persoanele care consuma mai multe grasimi trans au tendinta sa se ingrase mai mult, chiar si atunci cand numarul de calorii nu se modifica. Ce sunt grasimile trans? Sunt acele grasimi care se formeaza in urma hidrogenarii partiale a uleiurilor vegetale. In urma unor studii realizate pe maimuite, s-a observat ca acelea care au fost hranite cu mancare bogata in grasimi trans au luat foarte mult in greutate. De-a lungul unei perioade de cinci ani au luat in greutate 7% din greutatea corporala, comparativ cu acele maimute a caror alimentatie a fost saraca in grasimi trans si care de-a lungul celor cinci ani nu au luat mai mult in greutate de 1,5% din greutatea corporala. [next]Cu toate acestea explicatia logica pentru care o calorie, provenita din grasimi trans, te ingrasa mai mult decat o alta calorie, pare greu de inteles. Atunci cand adopti o dieta bogata in grasimi trans exista riscul impingerii acelor calorii in celulele adipoase, decat in celulele din muschi. Daca dieta este adoptata pe termen lung exista riscul sa te ingrasi foarte mult, ceea ce nu cred ca-ti doresti. S-au realizat studii pe mai mult de 250.000 de femei si barbati de-a lungul a 30 de ani si s-a observat ca procentajul de calorii din grasimi sau din carbohidratii din dieta nu face nicio diferenta in aparitia atacului de cord, a infarctului sau a diferitelor tipuri de cancer. Cu toate ca este important sa se stie despre ce tip de grasimi si respectiv carbohidrati este vroba. Grasimile trans sunt nocive pentru organism, caci favorizeaza aparitia diabetului de tip doi si a bolilor de inima. Pe de alta parte grasimile nesaturate sunt benefice in reducerea riscului de a dezvolta boli de inima si diabet de tip doi. Si stii ce? Acelasi lucru se intampla si in cazul carbohidratilor. Practic nu conteaza de unde provin caloriile, din grasimi sau carbohidrati, ci cat de sanatoase sunt grasimile si respectiv carbohidratii inclusi in meniu. Iar cantitatea totala nu este importanta. Dar, o cantitate prea mare de zahar rafinat si amidon rafinat cresc substantial riscul de a dezvolta boli de inima si diabet. Pe de alta parte daca se adopta o dieta bogata in fibre si cereale integrale, riscul de a dezvolta afectiunile, amintite mai sus, scade. Si nu ar trebui sa te miri, pentru ca majoritatea dintre noi stiam ca o cantitate prea mare de zahar rafinat are efecte adverse asupra nivelului de zahar din sange. Dilema referitoare la calitatea calorile din grasimi si respectiv a celor din carbohidrati, se rezuma de fapt la cat de sanatoase sunt sursele de unde provin caloriile. Ce vreau sa spun cu asta? Selecteaza surse de grasimi sanatoase (peste gras bogat in omega 3) si respectiv surse de carbohidrati sanatosi (fructe, legume).