Grasimi care nu ingrasa

Grasimi care nu ingrasa

Exista grasimi care ingrasa si grasimi care nu ingrasa. Diferenta este data de structura lor si de sursa din care provin. Ideea este ca nu toate grasimile sunt la fel. Regula, pe care o poti aplica este aceea a diferentei intre grasimile nesanatoase si cele sanatoase, care nu doar ca sunt utile in dietele pentru scaderea in greutate dar sunt si esentiale pentru organism.

Grasimile care nu ingrasa trebuie consumate contant, dar cu moderatie. O persoana normala are in corp de la 15,  la 30 de procente de grasime, dintre care doar o mica parte este reprezentata de omega 3 si 6. In organism sunt 100 de trilioane de celule, iar fiecare are nevoie constat de grasimi pentru a putea functiona in conditii normale, iar aceste grasimi vin din alimentatie. Diferenra o face insa tipul grasimilor pe care le consumi. Cu cat este mai ridicata cantitatea de grasimi sanatoase, cu atat metabolismul functioneaza mai bine.

Daca nu primeste grasimi sufieciente efectele se vad imediat. Printre acestea piele uscata, si iritata, cu tendita de descuamare, unghii fragile si care se rup usor, ceara tare in urechi, articulatii dureroase si intepenite.

Cum sa eviti grasimile rele

Daca vrei sa elimini o sursa a grasimilor "rele", nu consuma prea multe alimente procesate, caci acestea nu sunt de buna caliatate, de unde si motivul pentru care sunt mai ieftine. Grasimea face alimentele sa fie mai gustoase si le imbunatateste textura. Peretii celulari construiti cu un asemenea "combustibil" de proasta calitate sunt rigizi si celulele sunt mai sensibile la procesele inflamatorii.

Cele mai bune surse de omega 3 sunt uleiul de rapita, pestele de apa rece, nucile si algele marine. In cazul in care nu sunt consumate aceste feluri de mancare, creste semnificativ riscul bolilor cardiovasculare.

Un organ care este in mod deosebit afectat de consumul de grasimi este creierul, care este construit chiar el in proportie de 60% din grasime. Si inima iti va multumi pentru omega 3, reducandu-se nivelul trigliceridelor si crescand nivelul colesterolului bun, astfel incat arterele sa nu se incarce si sa transporte asa cum trebuie sangele prin organism.

Ce sa mananci pentru a primi grasimi bune

Intregul proces de reconstruire a peretilor celulari dureaza pana la un an, asa ca trebuie sa ai o alimentatie echilibrata mult timp pentru a ajunge sa ai un corp sanatos din acest punct de vedere. Mananca peste salbatic, de apa rece, oua imbogatite cu omega 3, uleiuri sanatoase si, bineinteles, alimente cat mai putin procesate cu putinta.

Nutritionistii sustin ca in dieta zilnica, care respecta toate principiile unei alimentatii sanatoase, intre 20 si 30% din caloriile zilnice trebuie sa provina din grasimi, iar din acest procent 10% trebuie sa fie grasimi saturate. Raportat la o dieta care variaza intre 1800 si 2000 de calorii zilnic, aceasta inseamna undeva intre 40 si 60 de grame de grasimi pure, scrie Huffington Post.

Esential este ca aportul de grasimi sanatoasa sa fie contant, echilibrat si sa provina din surse diverse.