De ce avem nevoie de glucide?

De ce avem nevoie de glucide?

In multe diete de slabire se recomanda atentie la numarul glucidelor, de asemenea foarte important pentru cei care fac miscare sau merg la sala. Primim glucidele din alimentatie, iar ele sunt vitale pentru metabolism, deoarece se regasesc in compozitia celulelor, tesuturilor, fermentilor si a anumitor hormoni.

De ce avem nevoie de glucide?

Pentru energie! La arderea unui gram de glucide se degaja 4 kcalorii. Procesul de degajare a energiei la arderea glucidelor se produce rapid, comparativ cu alte surse energetice ale organismului. Rezervele organismului de glucide, daca nu sunt inlocuite, dureaza doar 12-18 ore. Glucoza si zaharoza ca supliment in viata sportiva au exact rolul de a suplini aceasta carenta.

In ce gasim glucide?

In amidon, cel mai important ingredient al cartofului, in fructe, cereale si lapte. Le gasim sub forma de:

– Glucoza, glicogen care se depune in ficat si muschi. Ratia alimentara trebuie sa contina 30-40g de celuloza, hemiceluloza si alte polizaharide ce intra in componenta produselor vegetale. Ele au o importanta deosebita la varstnici si cei ce sufera de constipatii si se limiteaza in caz de procese inflamatorii si peristaltism marit al intestinului.

– Celuloza, fibra alimentara care nu se gaseste in organism si care ajuta la detoxifierea intestinului, previne bolile asociate cu proasta functionare a acestuia, intareste ficatul si normalizeaza flora intestinala.

– Pectina, pe care o regasiti in fructe si legume imbunatateste tot tractul digestiv si se foloseste in tratarea intoxicatiilor.

Ce se intampla daca nu avem suficiente glucide?

Metabolismul se deregleaza, nemaioxidand lipidele, iar proteinele din tesuturi se descompun. De aceea este esential aportul de glucide cand facem sport, daca ne recupeream fizic sau ne pregatim pentru un efort mare. Daca se intampla sa cadem in pacatul invers, prea multe glucide pot provoca obezitate.

Gasiti deci glucidele in multe alimente, mai ales in cele de primavara, pastrati-va echilbrul organismului!

Insuficienta glucidelor provoaca:
• dereglari metabolice care se caracterizeaza prin marirea procesului de oxidare a lipidelor endogene cu formarea corpilor cetonici
• intensificarea proceselor de gliconeogeneza cu descompunerea proteinelor din tesuturi, folosite ca sursa de energie si pentru sinteza glucozei.

Surplusul de glucide provoaca:
• Obezitate
• infiltratia lipidica a ficatului.

Consumul produselor alimentare bogate in amidon, al fructelor si legumelor cu continut inalt de glucide are unele prioritati fata de zahar, bomboane si alte dulciuri. Zaharul este un produs cu energie calorica inalta, lipsit de vitamine, saruri minerale, fibre vegetale, substante pe care le contin produsele vegetale.