Giardia

Giardia

Cauze si forme

Giardia lamblia exista in doua forme: prima este tropozoit (forma activa) si cea de-a doua chist (forma inactiva). Prima forma a parazitului se ataseaza de peretele intestinului subtire si este responsabila de aparitia simptomelor de Giardia.

Totusi, aceasta forma a parazitului nu poate sa supravietuiasca inafara corpului gazdei si atunci nu exista pericolului raspandirii infectiei. Din pacate cea de-a doua forma a parazitului poate exista inafara organismului si asta pentru mult timp indelungat. Cand este ingerat, aceasta forma a parazitului reuseste sa ajunga in stomac unde impreuna cu acidul de-aici se transforma in tropozoit. Este nevoie de ingerarea a 10 chisturi pentru a se declansa boala.

Tropozoitul este important nu doar pentru ca este raspunzator pentru declansarea bolii, dar poate provoca chisturi(prezente in scaun) si astfel infectia se raspandeste mai departe.

Cea de-a doua forma a parazitului reprezinta si ea un pericol pentru ca se poate raspandi destul de repede de la o persoana contaminata la una sanatoasa doar printr-o simpla atingere. Chisturile pot supravietui si in apa rece.

Si asa cum rezulta de-aici, Giardia reprezinta una dintre cele mai cunoscute afectiuni gastrointestinale doctorate infectarii cu paraziti care traiesc in apa.
Implicit trebuie sa  ne gandim la sursele cu apa(piscine, bazine etc) in care estimam un numar mare de oameni si un risc destul de crescut al raspandirii bolii.

O persoana poate ramane infectata cu Giardia pana ce infectia este diagnosticata si tratata. In zonele in curs de dezvoltare, din lume, 20% din populatia tarii respective este infectata cu Giardia.

In Statele Unite numai unu sau doi la fiecare 10.000 de oameni au Giardia in fiecare an.

Daca bei apa care a fost contaminata cu Giardia(de obicei daca a intrat in contact cu apa de canal)atunci exista riscul sa te infectezi.

De asemenea, riscul este la fel de crescut daca consumi alimente care au fost spalate cu apa contaminata. O alta situatie este cea in care se consuma fructe si legume culese dintr-o gradina unde fertilizarea a fost contaminata.

Doar atingand lucruri contaminate gen scutece ori obiecte patate cu fecale urmata de lipsa de igiena a mainilor, iti asigura garantat infectarea cu Giardia, o alta situatia de risc este probabilitatea de a intra in contact cu o persoana infectata fara ca mai apoi sa te speli pe maini.

Virusul poate supravietui la temperaturi scazute, in apa cu clor timp de doua luni.

Cine prezinta riscul?

Trebuie sa intelegi ca Giardia se raspandeste doar in acele locuri sanitare sau de ingrijire unde apa nu este curata.
Giardia este responsabila pentru aparitia diariei, mai ales in tarile slab dezvoltate(Mexic, America de Sud-Vest, Asia de Sud-Est, Rusia).

Persoanele expuse riscului de a face Giardia sunt: copiii aflati in centrele de ingrijire, dar si familiile lor, ingrijitorii, cei ce calatoresc foarte mult, persoanele cu cortul care beau apa nefiltrata si homosexualii.

Copii sunt de trei ori mai expusi riscului de a se imbolnavi si o explicatie este faptul ca acestia au sistemul de imunitate slabit.

Sa nu se inteleaga gresit cum ca exista si dovezi in acest sens, dar cu timpul organismul uman poate dezvolta anticorpi, ceea ce inseamna ca, odata ce virusul a existat in corp, batalia va fi mult mai usoara de-acum incolo.

Simptomele

Cele mai cunoscute manifestari ale afectiunii sunt; durerei abdominale, uneori crampe, diarie. Diaria este prezenta doar in 60-90% din pacienti.

Alte manifestari sunt: senzatia de stomac umflat, greata(cu sau fara voma) si oboseala. Febra nu este normala in astfel de cazuri. Simptomele pot varia de la blande la grave.

Afectiunea caracterizata si printr-o absorbtie proasta, cauzeaza pierdere in greutate.
Simptomele si semnele infectiei nu incep pentru cel putin sapte zile de la infectare, dar poate sa se instaleze si dupa trei saptamani mai tarziu.

La unii pacientii afectiunea este limitata la doua-patru saptamani.
Pacientii care-si neglijeaza starea de sanatate pot suferi de Giardia luni intregi sau chiar ani cu o continuare a simptomelor.

Copiii care sufera de infectie cronica au probleme cu dezvoltarea organismului. Unii pacienti reusesc sa-si revina cu sau fara tratament, dar simptomele continua sa apara si asta pentru ca parazitul s-a instalat in intestinul subtire. 

Tratamentul

Cel mai cunoscut tratament pentru Giardia este metronidazol pentru o perioada de cinci-zece zile. In procent de 85% infectia este complect vindecata, insa in unele situatii apar efecte secundare(gust metalic in gura, dureri de cap, greata si ameteala).

In ciuda eficacitatii tratamentul nu este aprobat in S.U.A.
Singurul medicament, sigur, care nu da efecte secundare este furazolidon, administrat pentru o perioada de sapte-zece zile. Este aproximativ la fel de eficient ca primul medicament(metronidazol).

Tinidazol este un alt medicament asociat in tratarea Giardiei, nu se aplica in politica cadrelor sanitare din S.U.A.

Quinacrin- un alt medicament eficient.

In unele cazuri este nevoie de o combinare a medicamentelor, de o prelungire a tratamentului sau de o doza mai mare. Exista si cazuri in care tratamentul sa dea gres.