Ghidul pentru o inima sanatoasa

Ghidul pentru o inima sanatoasa

Ceaiul verde
Cu totii stim, ca aceasta licoare verzuie este buna pentru sanatate, mai putini stiu si de ce. In realitate ceaiul verde are cativa antioxidanti, care reduc colesterolul si au capacitatea de a reduce tensiunea. Pentru o ceasca cu ceai delicios, puneti 500 ml de apa intr-un vas, adaugati trei pliculete cu ceai decofeinizat si acoperti vasul timp de 10 minute. Apoi, scoateti pliculetele cu ceai, bagati vasul in frigider, si cand s-a racit turnati-l intr-un recipient (sticla, pahare) si serviti-l cu gheata (numai daca va place). Ceaiul respectiv se va servi de-a lungul unei zile intregi.

 

Scormoniti dupa grasimi
Desi, la unii dintre voi rabdarea o sa plece dupa primele doua-trei minute de citire a etichetelor, metoda aceasta va salveaza de la ingerarea unor alimente care va imbolnavesc. Haideti, recunosteti, de cate ori nu ati cumparati alimente fara sa va uitati pe eticheta? Sa fi fost timpul de vina, acela pe care il invocam adesea cand parem sa pierdem lupta? Si ce daca. Cu timp sau fara, atunci cand plecam la cumparaturi trebuie sa nu uitam de sanatatea noastra. O gresala nu vine niciodata singura, si in timp se deprind obsinuinte nesanatoase.

 

Adultii, care citesc etichetele produselor alimentare si se intereseaza de valorile nutritive ale acestora, reduc in acest fel caloriile (dublu) provenite din grasimi, comparativ cu aceia care nici nu se uita la etichete. Si cand vine vorba de sanatatea inimii, greseli ca” am uitat sa ma uit pe eticheta” “am luat-o pe-asta ca era ultima pe raft”, nu se admit. Sanatatea nu se negociaza. Asa ca, nu lasati ca mai mult de 30% din calorii sa provina din grasimi. Insa, discutia referitoare la grasimi nu se limiteaza aici. Important este sa consumati grasimi sanatoase (mononesaturate si polinesaturate).

 

Portia de grasimi saturate nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 12 grame (7% din numarul de calorii) pe zi (raportat la o dieta de 1600 de calorii). Si, oridecate ori puteti, stati departe de grasimile trans (nu ar trebui sa depaseasca 1% din caloriile dintr-o zi, ceea ce s-ar traduce prin 2 grame). De obicei grasimile trans (uleiuri hidrogenate) se ascund in: prajituri, biscuiti, produse gatite prun coacere si alte alimente procesate. De ce am tinut mortis sa mai discutam despre grasimile trans si saturate? Pentru ca acestea se ascund in multe alimente, care ni se pun la dispozitie, si care in timp ne pot imbolnavi.

 

Uleiul de masline
Pentru a scadea nivelul colesterolului rau, gatiti cu ulei de masline. Are grasimi mononesaturate, care cresc nivelul colesterolului bun. In plus, uleiul de masline contine antioxidanti care reduc riscul unor boli precum: cancer si Alzheimer. Ce faceti dimineata cand sunteti in graba si nu aveti timp sa gatiti micul dejun?

 

Marea majoritate dintre noi sare peste micul dejun (ca nu se intampla nimic rau…sau oare?) ori adopta o varianta rapida: fie oua prajite ori paine cu unt sau margarina. Insa, nici una din acestea nu exceleaza la capitolul nutritie. Chiar daca sunteti in intarziere, serviti ceva sanatos. Inlocuiti untul si margarina cu uleiul de masline. In plus, uleiul de masline (de preferinta ulei extra virgin presat la rece) se foloseste cu usurinta in salate. Nu este greu, nu?

 

Somnul
Unii il cauta de zor noaptea, band multe cesti cu lapte in timp ce, altii nu au nici o problema. Insa, somnul este improtant pentru mentinerea sanatatii inimii. Scade riscul calcificarii arterelor. Atunci cand sunteti obositi (din lipsa somnului) organismul elibereaza hormoni de stres, care ingusteaza arterelor si cauzeaza inflamatie. In general un adult are nevoie de 7-8 de somn.

 

Fibrele
Cu cat serviti mai multe fibre, cu atat scade riscul de a suferi un atac de cord. Serviti paine integrala si cereale (care au faina integrala, tarate din grau si ovaz). Ideal este sa consumati intre 25 si 35 de grame de fibre pe zi.

 

Pestele gras
Daca carnea grasa are grasimi saturate, care imbolnavesc inima, pestele gras (sardine, somon, ton, macrou) are in schimb acizi grasi omega 3. Pana si o portie (ideal este una-doua portii pe saptamana) scade riscul atacului de cord cu pana la 52%.

 

Micul dejun vine cu suc natural
Ce suc este mai bun? Hmm…sucul de portocale de exemplu, este recomandat gratie acidului folic, care scade nivelul homocisteinei (un amino acid care creste riscul declasarii unui atac de cord). Sucul de struguri in schimb, are antioxidanti care scad riscul coagularii sangelui in artere. Insa, nu toate sucurile sunt si bune. Iata de ce, este bine sa optati pentru sucuri cu cat mai putin zahar.

 

[next]Portia cu vegetale
Ca sa le faceti pe plac nutritionistilor, 50% din fiecare meniu ar trebui sa fie ocupat de vegetale.

 

Gustare sanatoasa
Ati servit masa in urma cu 3-4 ore si totusi va este foame. Lasati deoparte ciocolatele si snacks-urile, acestea nu constituie o buna alegere, si serviti in schimb seminte si nuci. Studiile arata ca aceia dintre noi care servesc macar o data pe saptamana nuci, sunt cu pana la 3 ori mai putin expusi riscului de a suferi de atac de cord ori alte afectiuni la inima. Si pentru ca au grasimi, amestecati-le cu seminte. Fisticul este o buna alegere, caci si acesta militeaza, ca un soldatel curajos, pentru sanatatea inimii.

 

Sportul
Sportul ajuta si el la reducerea riscului bolilor de inima. Doua ore si 50 de minute de sport pe saptamana, in traducere asta inseamna 20 de minute de sport pe zi, scad riscul producerii unui atac de cord, cu pana la 3%.

 

Semintele de in
Stiu ca unii dintre o sa se uite stramb, intreband: “Ce mai sunt si astea!?”.  Insa, semintele de in sunt surse bune de acizi grasi omega 3. Introducand seminte de in in dieta, reduceti riscul bolilor de inima cu pana la 45%. Cum sa le serviti? Presarati-le peste iaurt, salata de legume.

 

Exercitiile de intindere
Nu stiu daca ati fost atenti, dar animalele asta fac prima data dimineata: se intind. Stiu ca suna funny, insa uneori nici nu bagam de seama cat de importante sunt unele lucruri…mici. Incepeti si sfarsiti ziua prin a face cateva exercitii de intindere. Se recomanda intre 10 si 15 minute. Beneficiile? Astfel se mentin sanatoase arterele.

 

Vinul rosu
Da, stiu ce o sa ziceti ca este alcool in fond. Dar, stiati ca o cantitate de 29-88 ml de vin rosu pe zi scade considerabil riscul bolilor de inima?

 

Soia
Blamata de unii ca ar avea gust scarbos, laudata de specialisti, soia isi gaseste si un loc confortabil in “Ghidul nostru pentru o inima sanatoasa”. Insa, ceea ce nu stiu unii este faptul ca soia scade colesterolul. Totusi, se va limita cantitatea de alimente procesate (care includ soia) si suplimente pe baza de soia.

 

Usturoiul
Un aliment nutritiv, dar pe care este bine sa-l includeti in meniurile pe care le serviti acasa. De ce? Mirosul emanat ii va alunga pe interlocutorii vostri. Insa, un catel de usturoi sau 300 de mg (de 3 ori pe zi) scade riscul atacului de cord.

 

Fumatul pasiv
La serviciu, in statia de masina, vrand-nevrand dati de oamenii care fumeaza langa voi. Ceea ce nu stiu ei, e faptul ca, fumatul pasiv afecteaza sistemul cardiovascular. Ce-ati putea face in schimb? Sa stati departe de ei.

 

Potasiul
Bananele, cartofii copti, pasta de rosii, iaurtul sunt cateva exemple de alimente cu potasiu. Este bine sa consumati potasiu, pentru ca astfel se favorizeaza eliminarea sodiului din organism.

 

Gata, cu atata zahar!
Potrivit unui studiu recent, oamenii care servesc mai mult de 74 de grame de fructoza pe zi sunt cu 87% mai expusi riscului de a suferi de hipertensiune decat restul. Voi, cum stati cu inima?