Gasca de Craciun

Gasca de Craciun

O gasca de trei kilograme este perfecta. Am vazut in marile magazine si congelate si proaspete. Pregatirea inseamna circa 20 de minute. Gasca de Craciun trebuie sa stea cel putin doua ore si jumatate la cuptor, la care se adauga 30 de minute de “odihna” in cuptor, dupa ce focul a fost oprit, inainte de o aduce, ca pe un trofeu, la masa.  

Ca sa pregatesti gasca de Craciun ai nevoie de: o gasca, cinci-sase lamai (alege lamai mai mici, eventual unele cu coaja verde sau inlocuieste doua lamai, cu lime), sare, piper proaspat macinat, doua linguri cu pudra de cimbru, ulei de masline, trei linguri cu miere, o legatura mare de cimbru uscat (intreaga). 

  

Incepe prin a spala bine gasca. Curata toate urmele de maruntaie din interior si indeparteaza toata grasimea in exces. Cu un cutit bine ascutit cresteaza pielea de pe piept in diagonala, dar nu foarte adanc. Rade coaja de la lamai. Amesteca coaja rasa cu trei lingurite de sare fina si o lingurita de piper macinat proaspat. Adauga cimbrul. Cu acest amestec freaca si maseaza gasca peste tot, in exterior si interior. Astfel pregatita lasa gasca la rece pentru jumatate de ora.   

  

Indeasa in gasca restul de amestec de coaja de lamaie si cimbru, daca au mai ramas si o legatura intreaga de cimbru uscat. Incinge ulei intr-o tigaie mare si pune gasca cu pieptul in jos. Lasa gasca sa se rumeneasca frumos si pe piept si pe spate.  

  

Aseaza gasca intr-o tava suficient de incapatoase si adanca, care merge la cuptor, si pune gasca. Unge pieptul de gasca cu miere usor incalzita in prealabil ca sa fie fluida. Pune restul de miere in tava, adauga o cescuta de apa si pune gasca la copt. Cuptorul trebuie sa fie foarte bine incins, iar focul potrivit, spre moale. Lasa gasca o ora in cuptor, fara sa umbli. Dupa acest interval unge gasca, cu sucul lasat in tava, la fiecare 30 de minute. Daca este prea rumenita acopera gasca cu o foaie de hartie inmuiata in grasimea din tava. Inceaca gasca ca sa vezi daca este gata, la picioare. Nu intepa pipetul ca sa nu iasa sucul.  

  

Cand este gata lasa gasca de Craciun "sa-si traga sufletul", circa 30 de minute, in cuptor, cu focul stins si usa putin deschisa. In aceste 30 de minute, caleste doua-trei feluri de legume congelate (poti folosi o lingura doua din grasimea lasata de gasca).

Scoate gasca de Craciun din tava, aseaza-o intreaga pe un platou si serveste – evident pieptul si picioare.