Mielul este o carne roșie extrem de versatilă – poți alege arome tradiționale din Orientul Mijlociu sau poți opta pentru un condimentaj clasic. foto: shutterstock Pentru masa de Paște, ți-am pregătit câteva sugestii de garnituri speciale, perfecte alături de friptura de miel, fragedă și plină de savoare. Rețetele propuse se potrivesc însă la fel de bine și dacă alegi alt tip de carne — fie că e vorba de porc, vită sau iepure. În funcție de gusturile tale, poți modifica aceste rețete, adăugând sau eliminând ingrediente, astfel încât preparatul final să fie pe placul tău. Mielul este o carne roșie extrem de versatilă – poți alege arome tradiționale din Orientul Mijlociu sau poți opta pentru un condimentaj clasic. Indiferent dacă pregătești cotlete sau o pulpă de miel, orice tip de friptură de miel se va însoți perfect cu garnituri vegetariene variate. Cele mai potrivite garnituri pentru friptura de miel Cartofi Lyonnaise 3 cepe mari, tăiate felii 2 linguri de ulei de măsline 50g unt 1,2 kg cartofi medii 2 linguri de pătrunjel tăiat fin 2 linguri de frunze de cimbru proaspăt 2 căței de usturoi, tăiați felii subțiri sare și piper negru proaspăt măcinat. Pune ceapa tăiată felii, uleiul de măsline și jumătate din cantitatea de unt într-o tigaie mare. Gătește la foc mic spre mediu până când ceapa devine moale, dar fără să se rumenească – acest proces poate dura aproximativ 30-35 de minute. Între timp, pune la fiert o oală mare cu apă sărată. Taie cartofii în felii groase. Când apa începe să fiarbă, adaugă cartofii și, odată ce apa revine la fierbere, setează cronometrul pentru 3 minute. După aceea, scurge cartofii și lasă-i în strecurătoare pentru a se usca la abur. Încălzește cuptorul la 200°C. Când ceapa este gata, ia-o de pe foc și adaugă pătrunjelul, cimbrul, usturoiul și câteva condimente. Amestecă ușor ceapa cu cartofii fierți – acest lucru se poate face într-o tigaie, dacă există suficient loc, sau într-un castron mare. Morcovi glazurați cu miere 1 kg morcovi mici 2 linguri de ulei de măsline 3 linguri de miere 1 lingură de suc proaspăt de lămâie 3-4 crenguțe de cimbru proaspăt sare și piper negru proaspăt măcinat Preîncălzește cuptorul la 200°C. Curăță morcovii, dacă preferi să îi folosești fără coajă, și taie-i în jumătate pe lungime. Așază-i pe o tavă mare de copt și toarnă uleiul de măsline peste ei. Condimentează cu sare și piper, amestecă bine și lasă-i la prăjit între 15 și 25 de minute, sau până devin aproape fragezi și ușor rumeniți. Amestecă mierea cu sucul de lămâie. Când morcovii sunt gata, scoate-i din cuptor și stropște-i cu amestecul de miere și lămâie. Culege frunzele de cimbru și presară-le deasupra. Amestecă ușor și pune din nou tava în cuptor pentru încă 8-10 minute, sau până când morcovii devin fragezi și lucioși. Citește și: Câte ouă putem mânca de Paște Gratin de dovlecei 2 linguri de ulei de măsline 800g de dovlecei, tăiați în rondele câteva crenguțe de cimbru câteva frunze de busuioc 100 ml smântână lichidă 50 ml lapte 1 linguriță de făină 75g de gruyère sau brânză similară, rasă sare și piper negru proaspăt măcinat. Preîncălzește cuptorul la 200°C. Pune uleiul de măsline într-o tigaie mare cu capac. Adaugă dovleceii și ierburile, apoi asezonează cu sare și piper. Acoperă și gătește la foc mic timp de 10 minute, amestecând din când în când, până când dovleceii devin ușor moi, dar încă al dente. Uleiul ar trebui să capete o nuanță verde intensă, datorită dovleceilor. Transferă amestecul într-un vas pentru cuptor. Într-un bol, bate smântâna lichidă, laptele și făina, apoi asezonează cu sare. Toarnă acest amestec peste dovlecei – nu va acoperi complet legumele, dar nu e nicio problemă, se va umfla pe parcursul coacerii. Presară brânza deasupra. Coace la cuptor aproximativ 25 de minute, sau până când partea superioară devine ușor rumenită. Distribuie articolul pe: