Ce poate sa faca furculita cu 21 de arome

Ce poate sa faca furculita cu 21 de arome
Se mai intampla cateodata sa-ti inviti prietenii la cina, iar in ultimele cinci minute inainte de masa iti dai seama ca mancarea ta nu are gustul pe care-l doreai. In graba adaugi sare, piper si un munte de condimente care sa-ti repare greseala, iar prietenii nu stramba din nas din politete. 
 
Cercetatorii de la MOLECULE-R Flavors Inc, o firma din Canada, au gasit solutia pentru astfel de momente. Aromafork, o banala furculita din metal, poate elibera pana la 21 de arome diferite in timp ce ne gustam mancarea. Printre acestea se numara ciocolata, capsuni, coriandru, migdale, ardei iute, unt sau chiar aroma de afumat.
 
 
Furculita are pe maner o bucatica de hartie sugativa care absoarbe lichidul dintr-o fiola de aroma, iar principiul ei de functionare se bazeaza mai degraba pe miros decat pe gust. Aromafork demonstreaza si amplifica importanta nasului in felul in care percepem mancarea.
 
Avem impresia ca savoarea mancarii tine doar de gust, insa experienta are la fel de mult de-a face cu mirosul. Papilele gustative pot remarca pana la cinci gusturi (acru, dulce, sarat, amar si umami), insa simtul mirosului este cel care ne defineste aromele subtile ale mancarii.
 
 
„Ideea initiala era sa reinventam furculita traditionala intr-o ustensila care sa ne pacaleasca mintea, insa ne-am dat seama rapid ca Aromafork poate deveni un instrument educativ ideal pentru a invata sa ne apreciem mancarea mai bine!”, a declarat Jonathan Coutu, presedintele firmei care a dezvoltat furculita.
 
Aromafork ne furnizeaza aroma imediat dupa inhalare asa ca dubleaza potenta creierului nostru de a simti gustul mancarii. Oare ce alte ustensile excentrice vor mai inventa?