Mai multe studii realizate pe subiecti umani au indicat rezistenta la insulina, un risc crescut pentru afectiuni ale inimii si diabet cand 25% din numarul de calorii proveneau drin bauturi bogate in fructoza, comparativ cu acelea care aveau un continut ridicat de glucoza. Ambele grupuri supuse testelor au luat in greutate de-a lungul celor 10 saptamani, dar grupul care a consumat mai multa fructoza a castigat multa grasime pe stomac, acest tip de grasime este asociat cu un risc crescut pentru atac de cord si infarct. Studiile au arat diferente clare in procedura in care fructoza si glucoza sunt metabolizate in organism. Dar descoperirile stiintifice nu au aratat daca siropul de porumb care este bogat in porumb, utilizat in aproximativ orice de la bauturile dulci pana la cereale este mai nociv decat alte zaharuri. Asta pentru ca in ciuda numelui, siropul de porumb bogat in fructoza este o substanta chimica similara altor varietati de zaharuri incluzand zaharul, mierea, pana si indulcitori fabricati din sucuri concentrate de fructe. Pana la urma toate produsele contin fructoza si glucoza in cantitati egale. Siropul de porumb bogat in fructoza, folosit in majoritatea bauturilor dulci si alte bauturi indulcite, comercializate pe teriteoriul Statelor Unite contin aproximativ 55% fructoza si 45% glucoza, comparativ cu balanta de 50% glucoza si 50% fructoza regasita in structura chimica a zaharului (rafinat, utilizat la prepararea bunatatilor). Alti indulcitori folositi ca si alternativa la siropul de porumb, bogat in fructoza, pot avea similaritati in structura chimica. Cu toate ca pot sa apara diferente in felul in care aceste zaharuri afecteaza caile metabolice. Acest lucru este un pas important in intelegerea impactului metabolic al fructozei, dar si al glucozei. Pentru a se observa felul in care consumul de glucoza si respectiv de fructoza influenteaza organismul, s-a realizat un studiu pe 32 de persoane obeze, atat femei cat si barbati cu varsta peste 50 de ani. 17 voluntari au consumat bauturi care contin fructoza si altor 15 li s-a dat sa consume bauturi indulcite cu glucoza. De-a lungul unei perioade de 10 saptamani, barbatii si femeile au consumat bauturi indulcite (fructoza ori glucoza). In primele doua saptamani si respectiv in ultimele doua saptamani subiectii au fost supusi unor analize de sange pentru a se determina nivelul insulinei si al lipidelor, de a semenea subiectii au fost supusi unor masuratori metabolice. Ambele grupuri au luat in greutate in prima faza a studiului, dar studii imaginare au aratat ca acei subiecti care au consumat bauturi dulci, bogate in fructoza au castigat kilograme in jurul taliei (exces de grasime pe burta), in timp ce persoanele care au servit bauturi indulcite cu glucoza au acumulat grasime subcutanata (sub piele). La finalul studiului s-a observat ca persoanele care au castigat kilograme in jurul burtii (1,5 kilograme) aveau un nivel amre al trigliceridelor (cresc riscul afectiunilor la inima) si 20% mai multa rezistenta la insulina (ceea ce declanseaza diabetul de tip 2). In plus acesti subiecti au castigat si grasime viscerala, care este o grasime daunatoare organismului, ce se depune pe tesuturile dintre organe (inima, plamani, abdomen, ficat) si elibereaza hormoni si substante chimice care au un impact sever asupra metabolismului unui organism normal, in plus creste riscul de a dezvolta ateroscleroza si atac de cord. Dar asa cum mentionam si anterior niciunul din aceste efecte nu s-a observat si in grupul care a consumat bauturi bogate in glucoza. In plus s-a mai observat ca acel grup care a consumat numai bauturi bogate in fructoza avea un nivel mare al colesterolului, si nu este vorba de orice coletsrol ci acela rau pentru organism. La toate acestea s-au mai adaugat o rezistenta crescuta la insulina. In timp ce grupul care a consumat numai bauturi indulcite cu glucoza nu avut niciuna din aceste afectiuni. Toate aceste descopereri stiintice pot fi gasite in Jurnalul Investigatiei Clinice. Efectele consumului de fructoza pe termen lung raman necunoscute, dare ste bine stiut faptul ca daca exagerezi cu bauturile dulci acest lucru iti poate afecta sanatatea.