Fructele confiate sunt bogate in fibre, ceea ce regleaza digestia, ajuta la instalarea senzatiei de satietate si previne consumul in exces, alungand foamea. Consumand fibre reusesti sa tii departe kilogramele in plus pentru ca astfel mananci mai rar. Daca incluzi in meniul de zi cu zi fructe uscate previi hipertensiunea si factorii care contribuie la declansarea afectiunilor la inima. Beneficiile consumului de fructe confiate sunt nenumarate. Acestea sunt ideale ca si gustari. In plus, le poti servi oricand pentru a-ti potoli foamea. Caisele Caisele uscate au un gust placut, dulce si fiecare inghititura te va ajuta sa-ti mentii energia, rezistenta si forta de-a lungul zilei. Afinele Daca-ti plac afinele afla ca acestea sunt recomandate in prevenirea afectiunilor oftamologice. Gratie antioxidantilor puternici, acestea previn diverse afectiuni (ulcerul de stomac). Purifica organismul si pe langa acest lucru te pot vindeca din cap pana in picioare. Ananasul Nuanta placuta, gustul fin-dulce si proprietatile sale il transforma intr-un aliment important in dieta de zi cu zi. Ajuta digestia si actioneaza ca un antiinflamator, aceasta gustare sanatoasa nu te va dezamagi. Papaya Papaya ajuta la controlarea apetitului. Are un gust dulce, unic. Participa la procesul de digestie, calmeaza durerile de stomac si ajuta in regenerarea celulara. Fa-ti o favoare si adauga papaya in meniul de gustari. Piersicile Sunt bogate in vitamina A, care ajuta la mentinerea duritatii oaselor, dintilor si parului. In plus, joaca un rol esential in organism, luand parte la numeroase functii celulare. Vitamina C, regasita in piersici ajuta la intarirea sistemului imunitar, un aspect deosebit de important in prevenirea bolilor. Iar vitamina E este esentiala in prevenirea afectiunilor cardiovasculare si a anumitor forme de cancer. Un alt aspect deosebit de important il reprezinta continutul de fibre. Poti sa le servesti separat sau impreuna cu alte fructe creand un mix sanatos. Perele Sunt o sursa ideala de vitamina C si fibre. Beneficiile Uscarea fructelor reprezinta o veche metoda de conservare prin care poti sa adaugi zahar si fibre in dieta. O mana de fructe uscate poate sa-i asigure organismului tau energia de care acesta avea mare nevoie. In timpul procesului de uscare, apa este eliminata prin circularea unui curent de aer. Valoarea nutritiva este foarte putin afectata de-a lungul procesului. Se reduce 20-25% din continutul de umiditate. Oricum, fructele confiate nu contin vitamina D, ci doar cantitati reduse de vitamina C. Fructele uscate au nenumarate beneficii care se extind dincolo de bucatarie. Contin multi nutrienti precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, mangan, vitamina B1, B2, B3, B6, A. Au 60-70% zaharuri naturale, care se prezinta intr-o forma usor de digerat (fructoza si glucoza), intrand usor in sange, unde se descompune oferindu-i organismului energie. Un alt atuu al consumului de fructe confiate il reprezinta continutul scazut de grasimi. In timp ce toate fructele uscate sunt bune, totusi primul loc il ocupa prunele, acestea au cei mai multi antioxidanti. O patrime de ceasca cu smochine are aproape 60 de miligrame de calciu, aproximativ dublu fata de o cantitate asemenatoare de branza, ce masoara numai 35 de miligrame de calciu. Numai cinci caise iti asigura 36% din doza zilnica de vitamina A. Jumatate de ceasca cu piersici confiate are 11,4 grame de fibre comparativ cu aceeasi cantitate, dar de fructe proaspete, ce nu masoara mai mult de 3 grame de fibre. Dupa cum bine observi acestea sunt sursa ideala de fibre pentru dieta ta de zi cu zi. Studii recente au aratat ca fructele confiate sunt de asemenea bogate in antioxidanti si pot oferi cam aceleasi beneficii ca si fructele proaspete. Oricum nutritionistii ne sfatuiesc sa nu exgeram in privinta portiilor cu fructe confiate. Care ar fi motivul? In primul rand acestea sunt sarace in apa, comparativ cu fructele proaspete si au ceva mai mult zahar si calorii. Apa din fructele proaspete hidrateaza organismul. Daca te intrebi cum este posibil ca fructele uscate sa fie mai dulci decat fructele proaspete, am sa-ti spun doar atat ca acestora le este adaugat zahar pentru a mai multa savoare caci altfel gustul ar fi fost acrisor. In plus, procesul in sine de uscare a fructelor poate afecta concentratiei de vitamina C, desi restul de nutrienti nu sunt afectati de-a lungul procesului. Si facand o ultima comparatie intre fructele uscate si cele proaspete, reiese ca primele dintai au mai multe calorii. De exemplu o cana de afine uscate are 600 de calorii, in timp ce o cana cu afine proaspete are numai 84 de calorii. Care e concluzia? Fructele confiate sunt foarte sanatoase insa nu trebuie sa exagerezi in privinta portiilor intrucat au mai multe calorii decat fructele proaspete.