In piete riscam sa dam peste fructe si legume toxice. Este vorba despre unele dintre cele provenite din Turcia , care sunt periculoase pentru sanatate. Cel putin asta arata un raport dat publicitatii de Greenpeace Germania. Documentul releva ca ele contin cel mai mare numar de substante chimice periculoase, dintre produsele de acest fel comercializate pe piata europeana. Autorii studiului au constatat ca peste o treime dintre mostrele de legume si fructe turcesti analizate contin niveluri de substante chimice ridicate, peste limita admisa. Practic, Turcia se afla pe primul loc la acest capitol in clasamentul celor 23 de tari care sunt exportatoare importante de astfel de produse, incluse in raportul care a analizat perioada 2009-2010. Autorii studiului subliniaza ca este putin probabil ca utilizarea pesticidelor la fructe si legume sa fi scazut semnificativ dupa anul 2010. Dintr-un total de 76 de fructe si legume turcesti exportate pe pietele europene si analizate in cadrul studiului, ardeii turcesti contin cel mai periculos amestec de substante chimice din categoria pesticidelor. In ardeii turcesti analizati au fost gasite in total 24 de substante chimice periculoase. Pe locul al doilea sunt perele turcesti, in componenta carora se gasesc zece substante chimice periculoase peste limita admisa, iar pe locul al treilea sunt strugurii, cu noua substante chimice. Femeile insarcinate si copiii in special sunt sfatuiti sa evite legumele si fructele cu un continut de substante chimice peste limita admisa.