Am intrat in line dreapta cu pregatirile pentru masa de Pasti, iar pentru aceia care vor sa includa in meniu si o friptura am ales, pe spanceana, patru fripturi sanatoase pentru Pasti. Criteriile de selectie au fost: carne sanatoasa, preparare rapida, putine calorii si putine grasimi in fiecare portie si, neaparat lamaie in "procesul tehnologic". Coaste de miel cu feta si verdeturi, adica coaste rumenite cu ierburi proaspete, suc de lamaie si branza feta cremoasa, combinate intr-o reteta rapida, potrivita pentru masa de Pasti. Ai nevoie de: o legatura de patrunjel, una de marar si una de leustean, cateva fire de cimbru proaspat sau o lingura de cimbru uscat, trei-patru linguri cu ulei de masline, sare si piper proaspat macinat, o felie de feta de un deget grosime, o lamaie, 6-8 coaste de miel. Ingredientele sunt pentru 4 portii. Toaca verdeturile foarte marunt. Pune-le intr-un vas, adauga cimbrul si sucul de la jumatate de lamaie. Poti pune si putina coaja de lamaie rasa. Sfarama branza feta si adauga bucatelel in amestecul de verdeturi. Pune sare si piper si amesteca bine. Acopera si lasa sosul la rece. Curata de bine coastele de miel. Trebuie taiate astfel ca fiecare bucata sa aiba o singura coasta. Pune o lingura, doua de ulei intr-o tigaie neaderenta si, cand s-a incins, prajeste la foc potrivit costele. Nu dureaza mai mult de trei-patru minute pentru fiecare parte. Coatele se fac in doua transe. Coastele trebuie sa se rumeasca frumos, dar sa ramana roz si zemoase la mijloc. Cand sunt toate coastele gata, aseaza-le pe un platou si imbraca-le cu sosul de verdeturi cu branza. Serveste coastele imediat, fierbinti. Sunt aromate si foarte gustoase. Le poti servi simple sau alaturi de o salata de verdeturi si morcovi copti. Friptura de porc cu mazare verde este o reteta rapida in stil italian. Alege carne slaba, de preferat muschi de porc. Ai nevoie de: doua-trei linguri cu ulei, o ceapa rosie mare, 400 de grame de file de porc taiate in felii groase de un doua degete (4 portii), o lingurita cu seminte de marar, sare si piper, o cana de supa de legume (poate fi preparata din concentrat pentru supa), 150 de grame de mazare verde (congelata), doua-trei legaturi de ceapa verde, doua legaturi de usturoi verde, coaja de la o lamaie, o legatura de patrunjel proaspat. Incepe prin a incinge bine cuptorul. Friptura se face intr-o tava incapatoare si mai adanca. Pune fiecare bucata de carne in tigaie, cu o lingura de ulei si lasa-o pana prinde culoare fumoasa pe ambele fete, adica vreo trei minute pe fiecare parte. Pune ulei intr-o tigaie si caleste ceapa rosie, tocata marunt, cateva minute. Adauga usturoriul verde, tocat marunt, si ceapa verde cu tot cu codite, taiata marunt-marunt. Adauga semintele de marar si caleste totul pentru cateva minute. Pune sare si piper. Adauga mazarea si continua sa tii totul pe foc pentru inca cateva minute. Stinge cu supa sa lasa sa fiaba cinci minute. Pune amestecul de legume in tava, iar deasupra carnea de porc. Totul merge la cuptor, pentru 20-30 de minute, pana ce carnea se patrunde. Serveste friptura dupa ce ai presarat deasupra putina coaja de lamaie si patrunjel proaspat. Carnea si legumele arata foarte bine impreuna, asa ca poti servii direct din tava in care copt. Porc cu fennel si lamaie, este o reteta fina si foarte aromata. Secretul este ca poti folosi si carne de pui, piept sau pulpe fara os, dar si carne de miel. De fiecare data prepararea este identica. Vezi ce-ti trebuie si cum se face pe pagina urmatoare. [next]Ai nevoie de: o lamaie, doi catei de usturoi, o jumatate de lingurita de boia de ardei (iute sau dulce, dupa pofta ta), o lingurita de pudra de ardei afumata (se gaseste in raionul de condimente in toate magazinele mari), o lingura de miere, o legatura de patrunjel, cateva fire de menta, doua-trei cepe rosii mari, doi bulbi de fennel, patru linguri de ulei, 400 de grame de file de porc taiat in felii de un deget sau 4-6 bucati de carne de pui, sare si piper. Rade coaja de la lamaie si stoarce sucul de la jumatate de lamaie. Pune intr-un blender sucul de lamaie, coaja, boiaua, pudra de ardei afumat, mierea, doua linguri cu ulei, sare si piper macinat, usturoiul tocat, patrunjelul si menta maruntite. Mixeaza totul pana rezulta un piure fin. Pune carnea in aceasta pasta. Intoarce carnea in asa fel incat sa se acopere uniform. Lasa totul la rece 15 minute. In timpul asta, curata ceapa si fenelul si taie-le in felii. Pune intr-o tava bucatile de carne, bine imbracate in sos, ceapa rosie si fennelul. Pune in tava doua-trei linguri cu apa, stropeste legumele cu uleiul ramas si da totul la cuptor, care a fost bine incins in prealabil, la foc potrivit, pentru 30 de minute sau pana ce legume se coc iar carnea se patrunde. Serveste carnea cu legume alaturi si o salata verde. Este simplu, gustos si sanatos. Nu in ultimul rand arata foarte bine si se potriveste pentru masa de Pasti. Friptura de pui. Aceasta este cea mai buna friptura de pui, din cate retete de pui fript ai intalnit. Si, totodata este si reteta noastra preferata, pentru ca noi, cei de la www.dietetik.ro, spunem ca puiul este “mielul” de Pasti. Ca sa faci friptura de pui iti recomandam un pui ecologic, mult mai gustos si mult mai sanatos decat cele crescute in fermele clasice. Ai nevoie de un pui intreg, bine curatat, o lamaie, o legatura de cimbru verde, 2-4 catei de usturori, 50 de mililitri de ulei de masline, sare si piper, piper negru, macinat mare, pentru servit. Incinge cuptorul. Taie lamaia in doua, pe lung, nu pe lat, asa cum o tai in mod obisnuit. Infinge doua crengute de cimbru in fiecare jumatate de lamane si indeasa-le in interiorul puiului. Restul de cimbru se toaca marunt. Toca si usturoriul. Pune-le intr-un mojar, si cimbru si usturoriul si adauga sare si doua linguri de ulei. Piseaza totul bine pana ce devine o pasta. Cu grija desfa pielea de pe pieptul de pui, fara sa o tai si pune uleiul aromat intre carne si piele. Aseaza pielea la loc. Fa toata operatiunea in tava in care vei coace puiul, pentru ca uleiul care se scurge sa ramana in tava. Cu restul de ulei unge bine puiul. Presara sare si piper pe toata partile, si in interior. Ai grija sa nu pui prea multa sare. Pune cateva linguri de apa in tava, imbraca tava in folie de aluminiu, in asa fel incat folia sa nu atinga puiul (asa cum se impacheteaza prajiturile la cofetarie), si coace puiul 30 de minute, in cuptorul bine incins la foc moale spre potrivit. Dupa 30 de minute, indeparteaza folia. Unge puiul cu sucul din tava si mai lasa-l in cuptor pentru inca 20-30 de minute, pana se rumeneste frumos. Cand este gata lasa friptura la temperatura bucatariei sa se odihneasca vreo 15 minute, dupa care transfera puiul pe un platou. Presara piper negru proaspat macinat peste pui. Incinge sucul din tava, strecoara-l si serveste-l alaturi de pui. Daca este prea putin il poti completa cu supa de pui sau apa. Puiul merge servit simplu cu salata verde sau cu legume verzi inabusite cu putin unt. Este deosebit de faged si foarte suculent. Acestea au fost cele patru fripturi cu lamaie pentru masa de Pasti. Sa ne spui ce ai ales, si cum ti-au iesit bucatele. foto: BBC good food