Fii mai tare decat astenia

Fii mai tare decat astenia

De obicei astenia de primavara este asociata cu senzatia de oboseala, cu toate ca exista o diferenta intre cele doua. Atunci cand vorbim de oboseala lucrurile sunt clare, aducem in discutie o epuizare fizica si mentala pe cand astenia de primavara tine mai degraba de domeniul abstractului. Se pare ca astenia de primavara se declanseaza pe fondul unei stari de stres sau efort intelectual.
Diferente intre cele doua se realizeaza la nivelul intensitatii si duratei. Oboseala reprezinta in definitiv o stare psihofiziologica care necesita ingrijire, mai ales ca aceasta declanseaza afectiuni medicale, somatice ori psihice. Daca oboseala nu cedeaza tratamentului si dupa sase luni situatia este aceeasi se poate vorbi de sindrom de oboseala cronica.

 

In schimb astenia de primavara reprezinta mai degraba un discomfort atat fizic, dar si psihic. De ce astenia de primavara? Simplu! Pentru ca se declanseaza odata cu venirea primaverii. Persoanele care sufera de astenie se simt epuizate, lipsite de vitalitate, iar abilitatea de a termina treburile de peste zi este redusa cu pana la 50%. Acest tip de oboseala apare in prima parte a diminetii si se amplifica pe masura ce creste numarul activitatilor de peste zi. Ba mai mult de atat poate afecta memoria. Poate fi o situatie constanta fara ca persoana afectata sa se implice in vreo activitate fizica.

 

Simptomele asteniei de primavara
Daca banuiesti ca suferi si tu de aceasta afectiune este bine sa verifici lista simptomelor de astenie. Iata cum se manifesta: oboseala, lipsa de energie, scade puterea de concentrare si de aici apare dificultate in rezolvarea unor sarcini.
La unii indivizi se poate manifesta prin: iritabilitate, nervozitate, melancolie, insomnie, dificultati in a comunica ceva si  lipsa tonusului. Cum identifici o pesoana care prezinta astenie de primavara? In primul rand persoana respectiva nu are rapiditate, precizie in indeplinirea unor lucruri, este indiferenta fata de ceilalti din jur. De asemenea, atentia este si ea afectata de astenie. Persoana respectiva nu mai pune asa mare pret pe unele lucruri asa cum o facea inainte.

 

[next]Cine este afectat de astenia de primavara
Acele persoane care sunt active din punct de vedere fizic sunt cele mai afectate de astenia de primavara. Varsta este cuprinsa intre 25 si 55 de ani.  Astenia de primavara nu tine cont de sex, afecteaza deopotriva femeile si barbatii doar ca acestea isi manifesta mai usor simptomele asteniei. 

 

Urmeaza o dieta echilibrata
Este important sa urmezi o dieta sanatoasa. Bea doi litrii de apa pe zi.
Un aspect important il reprezinta repausul. Evident ca daca nu-ti vei neglija orele de somn se va vedea o imbunatatire a situatiei prin faptul ca oboseala nu va mai fi atat de accentuata.
Incearca sa faci sport, incluzand in discutie si exercitiile de relaxare.
De ce o dieta echilibrata? Pentru ca ar trebui sa introduci in meniu toate grupele de mancaruri, mai ales fructe si legume crude pentru ca acestea asigura organismului o gama de minerale, vitamine si fitonutrienti. Pentru ca este bine stiut faptul ca astenia de primavara afecteaza nivelul de energie, include in meniu alimente bogate in calorii cum ar fi: fructe uscate, ciocolata, paste fainoase. Totusi daca nu ajuta cu nimic aportul de calorii, atunci este cazul sa iei suplimente nutritive.

 

Alte suplimente nutritive care se recomanda in caz de astenie de primavara sunt cele pe baza de vitamine din complexul B si polen pentru ca prorietatile acestora sunt de restabilire a nivelului de energie si se recomanda in cazuri de oboseala fizica si mentala.
Nu uita de produsele pe baza de ovaz si minerale precum: fier, cupru si fosfor. Este indicat sa reduci consumul de semi-preparate, prajeli si bauturi alcoolice. La lista neagra se mai adauga mancarurile bogate in grasimi saturate si colesterol ca de altfel si acele produse alimentare care contin ceea ce se numesc “zaharuri rapide”.
Este bine stiut faptul ca unor persoane le vine foarte greu sa lupte impotriva viciilor, insa multe dintre ele mai mult rau fac. Asa ca, este indicat sa reduci consumul stimulentilor si ma refer aici la: cafea, ceai si condimente.

 

In principiu organismul uman solicita in aceasta perioada odihna, asa ca ar fi cazul sa nu-ti mai pierzi noptile si sa te bucuri de fiecare ora de somn.
Incearca sa mananci sanatos, asta insemnand sa fii atent la fiecare aliment inclus in meniu. De ce trebuie sa pui mare pret pe ceea ce mananci? Simplu! Pentru ca in timpul anotimpului rece organismului nu i se furnizeaza toti nutrientii de care acesta are mare nevoie tocmai din cauza dietei sau alimentatiei nesanatoase si astfel efortul depus declanseaza o epuizare a celulelor, care odata cu venirea primaverii solicita mai multa energie si astfel apare un dezechilibru in organism. Daca te simti deja prea obosit pentru sport atunci ia in calcul plimbarile prin parc, chiar si asa iti ajuti organismul sa lupte impotriva asteniei prin faptul ca miscarile prin parc, in aer liber oxigeneaza creierul.