Ficatei de pui cu usturoi

Ficatei de pui cu usturoi




Ficateii sunt foarte sensibili la tratamentul termic si se pot intari sau faramita foarte repede.  Sunt insa cateva reguli simple de preparare, pe care daca le urmati, veti avea parte de o masa delicioasa si hranitoare.

Nu vreau sa vorbesc foarte mult despre beneficiile usturoiului, pentru ca toata lumea cunoste proprietatile curative ale acestuia. Ficateii de pui ar trebui sa nu lipseasca din alimentatie, fiind o foarte buna si bogata sursa de acid folic, B-uri, fier si proteine. Se pare ca ei contin o cantitate apreciabila de cholesterol, un neajuns pe care insa, il combate prezenta usturoiului.

Ingrediente pentru 3 portii: 

500 gr  ficatei de pui

1 caciulie de usturoi

2-3 linguri ulei de floarea soarelui

sare, piper dupa gust

Ficateii se tin cateva ore in apa rece, in frigider. Vor lasa sange, de aceea este necesar sa schimbam apa de 2-3 ori in acest interval. Aceasta operatiune este necesara pentru a elimina gustul putin amarui al sangelui si a evita intarirea.

Intr-o tigaie punem uleiul pe aragaz. Cand s-a incins uleiul, adaugam ficateii scursi de apa si asezonati cu piper. Nu amestecam pentru a evita spargerea lor. Punem un capac si ii lasam 2-3 minute la foc mic. Dupa aceea, ii intoarcem cu grija pe pate cealalta. Ii mai lasam inca 5 minute sub capac sa fiarba in suc propriu.  

 

Intre timp curatam si  taiem usturoiul marunt. Jumatate din el, il adaugam in tigaie, deasupra ficatului si il mai lasam un minut la foc mic, tot cu capac.  

Citeste si: Ficatei de pui cu ceapa

Oprim focul si imediat adaugam restul cantitatii de usturoi. Mai lasam 5 munute sub capac, pentru ca aromele sa se intrepatrunda.   

100 de grame de ficatei cu usturoi contin: 172 de calorii, 25,8 grame proteine, 4,4 grame lipide, 1,2 grame carbohidrati.

Tips: Sarea  se adauga obligatoriu, in momentul servirii si nu in timpul prepararii. Acest lucru este valabil si la ficatul de porc. Se pot servi cu garnitura de orez sau cartofi natur.