PROPRIETATILE DE BAZA Fiindca de la fenicul se consuma atat frunzulitele, bulbul dar si tulpina, aceasta planta este una sanatoasa si nutritiva, vitamina C fiind cel mai semnificativ element din compozitia feniculului. Practic, 100 de grame de bulb de fenicul asigura o cincime din necesarul zilnic al organismului de vitamina C. Urmeaza, in ordinea concentratiei, fibrele, potasiul, manganul, acidul folic, molibdenul, fosforul, calciul, magneziul, fierul, cuprul si vitamina B3. Feniculul contine o combinatie unica de fitonutrienti, printre care flavonoizi cu proprietati antioxidante. Si uleiurile volatile din fenicul au aceleasi proprietati antioxidante. Vitamina C este un puternic agent imunizator, in vreme ce fibrele, acidul folic si potasiul asigura protectie cardiovasculara si sanatatea colonului. Tot in scopuri medicinale se consuma si ceaiul de fenicul, in special pentru combaterea afectiunilor de stomac, dar si pentru bronsite, astm sau pentru actiuni diuretice si dezinfectante. Cea mai sanatoasa metoda de preparare a ceaiului este prin infuzia semintelor de fenicul cu apa fierbinte. Continut caloric: 30 la 100 de grame de felii de bulb de fenicul. CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE Asa cum aminteam, de la fenicul se consuma nu doar frunzulitele uscate, ca si condiment, ci si tulpina dar si bulbul alb de la baza. Tulpina poate fi folosita cu succes la supe si ciorbe, intocmai ca si tulpina de telina, sau la mancaruri la cuptor. Semintele fenicului, dupa uscare, sunt folosite in alcatuirea unor combinatii inedite de condimente, in special in bucataria asiatica. Iata acum cateva idei de utilizare a fenicului in bucataria de zi de zi: sotati bulbul, taiat felii subtiri, alaturi de ceapa, pentru a obtine o gustoasa dar si sanatoasa garnitura; bulbul de fenicul facut la cuptor se potriveste de minune cu preparatele pe baza de fructe de mare; data viitoare cand va faceti un sandvis sanatos, adaugati si felii subtiri din bulbul de fenicul, alaturi de traditionalele rosii sau frunze de salata; amestecati fenicul maruntit cu iaurt proaspat natural si cu frunze de menta; veti constata cat de gustos devine somonul afumat atunci cand este presarat cu frunzulite de fenicul proaspat; semintele de fenicul se uziteaza des in Italia ca si ingredient pentru carnati sau pentru chiftele, dar si in painea be baza de secara, foarte comune in tarile nordice europene. LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI FENICULUL Bulbul feniculului trebuie sa fie curat, ferm la pipaire si solid, fara semne de taieturi si sa aiba nuante de alb sau de verde foarte deschis. Tulpina sanatoasa trebuie sa nu se departeze prea mult in lateral fata de bulb si sa fie drepte, uniforme. Atat tulpina, cat si micile frunzulite trebuie sa fie verzi. Feniculul sanatos si proaspat trebuie sa aiba o aroma puternica. Acasa, feniculul poate fi tinut intre 3 si 4 zile la frigider, in sertarul de legume, insa trebuie consumat dupa acest interval, fiindca altfel isi pierde din aroma. Daca este depozitat uscat, atunci trebuie sa fie tinut intr-un spatiu inchis si racoros. INEDIT DESPRE FENICUL SUA, Siria, Franta, India si Rusia sunt in prezent cei mai mari cultivatori mondiali de fenicul; In mitologia greaca, feniculul era considerat una dintre plantele favorite ale zeului mancarii si bauturii, Dionis; si romanii pretuiau feniculul, gratie proprietatilor medicinale; Feniculul este unul dintre ingredientele cele mai importante ale absintului, o bautura alcoolica cu gust puternic de anason, preparat prima oara in Elvetia si consumat astazi in special in Franta. CONCLUZIE: Cu o textura a tulpinii asemanatoare telinii, feniculul este inrudit din punct de vedere biologic cu patrunjelul, morcovul, mararul si coriandrul. Planta versatila, de la care se folosesc bulbul, tulpina, frunzulitele si semintele, feniculul nu este foarte popular in bucataria romaneasca, insa ar trebui sa fie bagat in seama mai mult, mai ales ca se cultiva foarte usor, crescand chiar si salbatic, este sanatos, dar si ieftin in magazine.