Fasolea este la fel de bogata in proteine precum carnea de pui, pestele sau ouale. Aceasta o face ideala in dieta vegetariana, in perioada de post si in sezonul rece. Fasolea in dieta de post, de exemplu, nu are voie sa lipseasca. In ciuda prejudecatilor, fasolea are putine grasimi, un numar rezonabil de calorii, foarte putin sodiu si este, in schimb, bogata in fibre, carbohidrati complecsi si o cantitate moderata de acizi grasi. Fasolea regleaza glicemia si tine foarte bine de foame, oferind o senzatie de satietate pe termen lung. O cana de fasole are in jur de 15 grame de fibre, adica mai mult de jumatate din valoarea zilnica recomandata si este o buna sursa de potasiu, ceea ce inseamna ca scade presiunea sanguina si reduce riscul aparitiei accidentelor vasculare. O jumatate de cana de fasole (gatita), are in jur de 4,8 de grame de potasiu si doar cinci grame de sodiu. Fasole in dieta este buna pentru ca este o sursa importanta de acid folic. O dovada a calitatilor pe care le are fasolea este un studiu desfasurat pe 10.000 de persoane, barbati si femei, care a aratat ca cei care consuma fasole de cel putin patru ori pe saptamana sunt mai feriti de riscul aparitiei bolilor de inima cu 20%, iar dupa 2-3 saptamani in care mananci doua-trei portii de fasole uscata, nivelul colesterolului scade cu 10%. Fasolea are proprietati antiinflamatoare, datorita antioxidantilor, similari celor continuti de ceai, grapefruit, vin rosu sau boabele de cacao, iar pigmentii rosiatici din fasole au un efect antioxindat de 50 de ori mai mare decat vitamina E. Luand in calcul toate acestea, nutritionistii recomanda consumul a minim 500 de grame de fasole pe saptamana, pentru o dieta echilibrata si sanatoasa. Ideal este ca fasolea sa fie simpla, bine fiarta sub forma de salata cu usturoi, sare, piper, suc de lamaie si putin ulei. Este recomandata si fasolea batuta, dar fara garnitura de ceapa prajita, precum si ciorba de fasole, dar fara carne, scrie oprah.com. Fasolea in dieta are capacitatea de a stimula arderile si de a intensifica metabolismul. Deci, pentru ca suntem in post, sa mancam fasole!