4 ceaiuri medicament din bucataria ta

4 ceaiuri medicament din bucataria ta
Auzim tot mai des cum ca medicamentele din farmacii nu fac atata bine pe cat s-ar crede. Alternativa cea mai la indemana o gasim chiar in gradina sau mai aproape, pe raftul de condimente. Ierburile cu care ne aromam bucatele sunt, de fapt, niste mici minuni medicinale folosite de sute de ani in tratarea diferitelor afectiuni. 
 
Stim, stim, exista atatea leacuri nemaintalnite ce provin din tari exotice: de la fructele goji pline de antioxidanti pana la ceaiul detoxifiant Lapacho. Ei bine, meleagurile pe care ne-am nascut nu duc lipsa de astfel de tratamente naturiste. Le stim, le numim leacuri babesti si le retinem de la mamaia de la tara care ni le baga pe gat in copilarie.
 
Fie ca vorbim despre tincturi, uleiuri volatile sau banalele ceaiuri de plante, aceste leacuri elibereaza forta supranaturala a banalelor verdeturi integrate pe deplin in legea firii.
 
Primavara te supara cu alergii? Citeste si Tratamente Naturiste Pentru Alergii
 
 
Verdeturile uscate isi elibereaza proprietatile medicamentoase in diferite moduri. Pe langa cunoscutele tincturi, putem pregati plantele pentru ingestie in forma de ceai rece sau cald. Astfel, se disting trei procedee diferite de obtinere a ceaiului:
  • maceratia in apa rece
  • fierbere pana la decoct
  • infuzia in apa calda.

Aceste ceaiuri pot fi folosite atat cu uz intern, cat si cu uz extern. Iata patru plante condiment ce pot fi folosite medicinal.

 
1.Chimenul
 
Ceaiul de chimen, originar din Asia Mica, este vedeta primaverii. O infuzie de 5g fructe la 0.5L de apa ajuta la tratarea asteniei de primavara, alergiilor, gastritei, bronsitei, dar poate si reduce colesterolul marit. Serveste ca antiseptic in cazul spalaturilor oculare si poate avea chiar efecte antitumorale in cazul unor umflaturi ale pielii.
 
2.Menta
 
Cunoscuta si sub denumirea populara de izma, aceasta planta versatila are nenumarate intrebuintari in mediul casnic. Infuzia a 7g de frunze de menta in 0.5L de apa calda poate:
  • excita apetitul (inainte de masa),
  • usura digestia in cazul meselor abundente si combate gazele stomacale (dupa masa),
  • trata durerile menstruale, 
  • indeparta senzatia de greata,
  • trata unele bube sau cosuri (aplicat extern).
De asemenea, pentru acelea dintre noi recent devenite mamice, o pasta din 50g frunze de menta si 100ml apa clocotita poate ajuta in decongestionarea mamelelor impietrite de lapte.
 
 

3.Salvia

 
Planta aromatica, pe care am mostenit-o cu siguranta de la romani, este atat de versatila in bucatarie, cat si in tratarea unor afectiuni mai deosebite. 
Infuzia a o lingurita de salvie intr-un sfert de litru de apa ne ajuta pe timp de vara sa ne reglam temperatura corporala si sa scapam de excesul de sebum. Consumul abundent (trei cani pe zi) poate avea efect antidiareic, diminuant al secretiei lactate, antispastic in cazul afectiunilor cailor biliare si bronsitelor
 
4.Cimbrul
 
Condimentul specific bucatariei romanesti este deopotriva si un leac puternic. Infuzia a 3-4 lingurite de cimbru in 0.5L de apa este recomandata in cazul spasmelor intestinale, tusei convulsive sau astmatice, dar si ca antiinflamator, asa ca fetelor, uitati de pastile in zilele rosii ale lunii.Decoctul de cimbru este de asemenea extrem de versatil in diverse intrebuintari: 
  • inhalant in caz de raceala, laringita, guturai
  • antihemoragic in cazul sangerarilor nazale
  • antiseptic
  • antileucoreic (spalaturi vaginale)
  • in bai ca factor antianemic la copii.
 
Atunci cand ne gandim la farmacia verde, trebuie sa nu uitam ca sanatatea nu este doar sinonima cu absenta bolii. Asadar, putem bea preventiv ceaiurile acestea, nu doar sub forma de tratament.