Sorina Rasteanu are 22 de ani, este studenta in anul al doilea la Master Design de Produs la Facultatea de Arte si Design, Universitatea de Vest si a inventat un prototip care ne va ajuta sa mancam sanatos, chiar si cand avem pofte care atrag colaceii. SET TO MIMIC este prototipul cu care participa la un concurs, asa ca am intrebat-o mai multe. Ce este SET TO MIMIC? Cum functioneaza? Ce sanse exista sa devina realitate in 2050? SET TO MIMIC este conceptul propus de mine pentru concursul international Design Lab de anul acesta. Este vorba despre un set format dintr-o farfurie, un pahar si doi plasturi cu microcip, care ne pot ajuta sa ne alimentam sanatos, atat corpul, cat si creierul. Astfel, punand fructe sau mancaruri sanatoase in farfurie, acestea vor fi identificate de detectorii de materie aflati in benzile metalice amplasate pe aceasta, iar pe ecranul tactil se vor afisa numele produsului continut, detalii nutritive despre acesta si variante de alte mancaruri preferate de utilizator pe care SET TO MIMIC le-ar putea reproduce. Se alege un fel de mancare din lista personalizata pentru fiecare utilizator in parte, in functie de experientele culinare ale acestuia. Apoi se amplaseaza plasturii cu microcipuri in zona tamplelor si experienta SET TO MIMIC incepe. Cele doua cipuri au rolul de a bloca receptionarea de catre creier a gustului si mirosului alimentelor sanatoase si induc utilizatorului gustul si mirosul alimentului pe care si-ar dori sa-l consume – o prajitura cu ciocolata, sa spunem – cu conditia sa-l fi consumat in trecut macar o data. Aceste cipuri fac creierul sa isi aminteasca conexiunile facute la un moment dat in viata, in timp ce utilizatorul manca prajitura cu ciocolata si sa le „deruleze” in prezent, ignorand gustul si mirosul fructelor pe care le-am pus initial in farfurie. Pe masura ce utilizam produsul, putem “incarca” in memoria acestuia noi si noi gusturi si mirosuri pe care le putem “retrai” ulterior cu o simpla selectare a acestora din meniul SET TO MIMIC. Astfel, cu SET TO MIMIC, in 2050, am putea manca legume fierte si simti gustul unei prajituri cu ciocolata, unei inghetate delicioase sau al oricarui fel de mancare pe care l-am mai mancat in trecut si care ne-a placut. Bazandu-ma pe faptul ca detectori de materie exista, ecrane tactile avem la tot pasul, iar implanturile de cipuri sunt folosite in medicina din ce in ce mai des, consider ca un astfel de concept poate fi realizabil in viitor, chiar daca acum pare rupt dintr-un film. Cum a aparut ideea conceptului SET TO MIMIC? Ai simtit nevoia unui astfel de produs? Ideea mi-a venit observând alimentaÈ›ia mea È™i a celor din jurul meu. Am dorit sa pornesc exact de la o nevoie a consumatorului, mai ales ca in cadrul concursului, tema era crearea viitorului unui camin sanatos, care sa ajute la pastrarea unui stil de viata sanatos, iar alimetatia este primul lucru care trebuie sa ne preocupe. Este greu sa pastrezi o dieta mai mult de cateva luni fara nicio pauza de cartofi prajiti sau inghetata, iar daca vorbim despre un regim strict sau o dieta impusa de un doctor, o prajitura poate sa distruga tot efortul depus sau chiar sa ne puna sanatatea in pericol. In cazul meu, dieta pe care o tineam avea legatura cu sucurile. Èšineam la un moment dat un fel de dieta fara sucuri carbogazoase È™i mi-a fost foarte greu sa o respect, pentru că sunt fan sucuri acidulate. In timp ce ma uitam la paharul cu apa din faÈ›a mea, mi-am intrebat prietenii cu care eram la masa, cum ar fi sa existe un pahar in care desi pui apa, sa te faca sa simti gustul si mirosul bauturii preferate. De aici am dezvoltat conceptul si am creat si farfuria care poate satisface si poftele alimentare. Cum ar putea schimba viata oamenilor SET TO MIMIC daca ar deveni realitate in 2050? Ce alte utilizari ar avea el, in afara de cea legata de diete? SET TO MIMIC are rolul de a ajuta utilizatorul sa excluda total din alimentatie produsele procesate, pline de zahar, aditivi si coloranti, cele de fast food care plac atat de mult copiilor, lasandu-ne sa ne bucuram de singurele parti ale acestora care nu ne fac rau: gustul si mirosul. Creierul este cel care ne cere sa consumam acele produse, el este responsabil/vinovat de „poftele” pe care le avem din cand in cand, iar cel care are de suferit este corpul. In felul acesta, hranim corect si sanatos corpul, asociind, ocazional, unor morcovi gustul de cartofi prajiti. Cu SET TO MIMIC va fi foarte usor sa introduem produse sanatoase, fructe si legume in alimentatia copiilor, iar persoanele care, din motive medicale, trebuie sa tina regim strict se vor putea bucura din nou de gusturile alimentelor care le plac, dar care le-ar face rau altfel. In plus, vi s-a intamplat sa mancati ceva extraordinar intr-o calatorie si cand ajungeti acasa sa incercati sa reproduceti felul de mancare respectiv, insa gustul sa fie cu totul altul? Pe langa optiunea de a calatori inapoi in tara indepartata doar pentru a manca, in viitor, va exista si SET TO MIMIC, care va ajuta creierul sa rememoreze exact experienta pe care doream sa o imitam. Asadar, conceptul propus de mine poate imita orice gust si miros pe care le-am experimentat macar o data in viata, senzatii pe care creierul le stocheaza, chiar fara sa ne dam seama. Sorina participa la Concursul Design Lab si poate castiga premiul "People’s Choice". O puteti vota aici. Votul se inchide marti, 14, la 12:00 CET.