Este bine să mănânci cartofi cruzi? Unii spun că nu ar trebui să îi mănânci așa, dar tot ce contează este părerea specialiștilor. Află din rândurile următoare ce părere au experții. Indiferent de modul în care îi prepari—piure, copți, fierți sau prăjiți—există un motiv pentru care acești tuberculi sunt întotdeauna gătiți. „Procesul de gătire ajută la descompunerea amidonului în zaharuri mai simple, ceea ce îmbunătățește aroma și face cartoful mai ușor de digerat”, explică Danielle Gaffen, MS, RDN, LD, de la Eat Well Crohn’s Colitis. Este bine să mănânci cartofi cruzi? Să iei o mușcătură sau două dintr-un cartof crud este în regulă, dar consumul unei cantități mari nu este recomandat. Mâncatul cartofilor cruzi poate duce la probleme digestive și disconfort. „Dacă cineva mănâncă accidental o cantitate mică de cartof crud, de obicei nu trebuie să-și facă griji, decât dacă începe să se simtă rău”, spune Danielle Gaffen. Potrivit lui Bryan Quoc Le, Ph.D., specialist în știința alimentației și autorul cărții 150 Food Science Questions Answered, „pot apărea indigestie sau crampe, dar nu este nevoie de nicio intervenție dacă cineva consumă o cantitate mică de cartof crud.” Ce conțin cartofii Cartofii conțin în mod natural două substanțe chimice—solanină și chaconină—cunoscute sub denumirea de glicoalcaloizi. Bryan Quoc Le explică faptul că glicoalcaloizii pot fi toxici. De asemenea, cartofii conțin lectine, un tip de proteină și antinutrient care poate fi dăunător în cantități mari. „Cartofii cruzi conțin compuși amari și toxici, precum solanina și lectinele. Dar și amidon rezistent, care este dificil de digerat de către organism”, explică Le. Ce se întâmplă când mănânci un cartof crud? Consumul de cartofi cruzi poate provoca probleme digestive și alte afecțiuni. „Amidonul rezistent, în cantități mici, funcționează similar cu fibrele. Poate îmbunătăți tranzitul intestinal, dar în cantități mari poate cauza disconfort gastric, gaze și balonare. Acesta ocolește stomacul și este fermentat de microorganismele din intestine”, explică Bryan Quoc Le, Ph.D. „Consumul unor concentrații mari de lectine și solanină poate duce la dureri de cap, greață, diaree și vărsături.” Danielle Gaffen afirmă că, în cazuri extreme, o persoană ar putea suferi de intoxicație cu solanină și chaconină. Totuși, ar fi necesar să consume o cantitate foarte mare de cartofi cruzi. „O persoană obișnuită ar trebui să mănânce între 7 și 9 kilograme de cartofi cruzi pentru a suferi o intoxicație gravă”, explică Le. „Însă, dacă acești cartofi au fost expuși la lumină, pot produce de până la 10 ori mai multă solanină, devenind mult mai toxici.” Te întrebi ce se poate întâmpla dacă solanina ajunge la un nivel toxic? „Niveluri foarte mari de solanină pot provoca halucinații, paralizie, pierderea sensibilității sau chiar moartea”, avertizează Le. De asemenea, consumul de cartofi cruzi implică riscuri legate de agenții patogeni. „Cartofii cruzi prezintă un risc mai mare de a adăposti bacterii sau virusuri periculoase. Mai ales dacă nu au fost spălați și curățați corespunzător înainte de consum”, spune Gaffen. Citește și: Negresa din cartofi dulci Sfaturi pentru a te asigura că cartofii sunt bine gătiți Iată două metode recomandate de experți pentru a verifica dacă cartofii sunt complet gătiți: ✅ Folosește un termometru „Dacă temperatura din centru ajunge la 99°C, aceasta este suficient de ridicată pentru a găti complet cartoful și a elimina toxinele”, explică Bryan Quoc Le. ✅ Testul cu furculița Poți verifica dacă un cartof copt, fiert sau prăjit este gata încercând să-l înțepi, potrivit simplyrecipes.com. „Cartoful ar trebui să fie străpuns ușor cu o furculiță sau un cuțit și să alunece fără rezistență atunci când este complet gătit”, spune Danielle Gaffen. Citește și: Slabeste 3 kilograme in 3 zile cu iaurt si cartofi